CLANEK

 

Nula2 Podcast 07/2009 (techno)

Jubilejní, v pořadí už desátý Nula2 Podcast, pro vás po delší pauze opět připravil skladník z "nuladvojky". Daho se zaměřil na ty nejlepší technodesky za poslední dobu, které se v regálech vinylshopu Nula2 oběvily. Jeho mix však není jen o technu a rovných rytmech. Set je prošpikovaný jak elektronikou, tak aktuálním dubstepem. Kdo chce vědět více, musí už jen jednoduše kliknout na tlačítko Play! 

 

Hlavním důvodem, proč připravujeme Nula2 Podcast je vybrat několik podstatných a dobrých desek z daného stylu za určité období a představit je lidem. Chceme tak také případným zájemcům usnadnit orientaci v našem shopu, při hledání aktuálních vinylů. Praxe také ukazuje, že tahle rubrika neslouží jako nějaký silný marketingový nástroj, ale spíš jako příjemný doplněk našeho obchůdku, nejen pro stálé zákazníky. Ono vybrat dobré desky často totiž není žádnej med.    

V bezmála hodinovém aktuálním mixu vám Daho představí poslední desky od Surgeona, Monolake, Jeroen Liebregtse, nebo Jamese Ruskina. Podíváme se také na nové album Luke Slatera aka Planetary Assault Systems nebo dubstepového mága, který si říká Martyn. Doufáme, že si tuhle elektronickou jízdu všichni užijete a třeba se k setu budete po čase rádi vracet. Pokud se vám použité desky budou líbit, stačí prokliknou přímo na stánky Nula2 a požadovaný titul tam rovnou objednat.   

Nula2 vám přeje fajn poslech.  


Soutěž: Jak se jmenuje label na kterém Planetary Assault Systems vydali většinu starších alb a singlů? 
Cena: 12”  Planetary Assault Systems / Temporary Suspension / Ostgut Tontrager 024 
Odpovědi zasílejte včetně adresy a telefonu na mail daho@nula2.cz       

Podcast si můžete stáhnout zde

  


1)   Monolake  /  Yetlag  /  Imbalance Computer Music   ( čas 00:00 - 03:30 )

Hmmmm, tenhle track na desce nikde nekoupíte, ani u Nula2 ne!  Podivné, že? Můžete si ho ale zdarma stáhnout na stránce www.monolake.de v sekci Downloads, jako Free Track Of The Month - May 2009. Zmiňovanou rubriku se vyplatí sledovat. Robert Henke tady dává k dispozici jeden klenot za druhým a pokaždé se jedná o vynikající elektroniku. "Yetlag" je ryze experimentální track, který mě oslovil na první poslech. Monolake se vším všudy!   

2)  Scuba  /  Klinik  /  Hotflush 022   ( čas  03:30 - 06:10 )

Scuba patří do mého úzkého osobního výběru dubstepových producentů, kteří nikdy nezklamou. Vedle Vex`d, Milanese, nebo 2562 je pro mě Scuba v téhle oblasti to nejlepší. Nový maxák "Klinik", vydaný kdejinde, než u Hotflush je toho živoucím důkazem. Průzračný čistý zvuk a silně taneční atmosféra, tak to mám rád.   

3)  O/V/R  /  Fallen Night Renew  /  Blueprint 025     ( čas 06:10 - 10:15 ) 

James Ruskin a Karl O Connor to definitivně dali dohromady a vydali společné "Interior EP“ na labelu Blueprint. Společnými silami vznikla hodně dynamická a energická deska, která má sice víceméně minimalistickou formu, ale její mohutné účinky poznáte především na silném a kvalitním aparátu. V poslední době po maxáku "Interior" sahám víc, než často. Na párty totiž funguje výborně.  
 
4)  Planetary Assault Systems  /  Whoodoo /  Ostgut Tontrager LP 00   ( čas 10:15 - 14:45 )     

 

Kdyby mi někdo před půl rokem řekl, že Luke Slater oživí projekt Planetary Assault Systems, klepal bych si na čelo a smál se pod vousy. No a ono se to skutečně stalo! "WhooDoo" je hned druhá skladba na albu a pro mě je jednou z nejlepších kousků na CD. Získala si mě díky oldschool-mono strukruře a třem prudkým stop-timeům, které opravdu nečekáte. Jo a nakonci proběhne masakr hladových duchů :)  
 
5)  Jeroen Liebregts  /  Hunter ( Planetary Assault Systems Remix )  /  Audio Assault 033   ( čas 14:45 - 17:30 ) 

Label Audio Assault si pomalu získával moji oblibu a tady je jedna z jejich nejlepších desek. Originál Jeroena Liebregtse přemíchal Luke Slater, takže se jeho remix tracku "Hunter" do předchozí věci parádně hodí. Planetary Assault Systems Remix je plný rytmických zvratů a nástupů s nimiž je radost pracovat.   

6)  Deuce  /  Twerp Wiz  /  Ostgut Tontrager 025    ( čas 17:30 - 22:24 )


 
Deuce, projekt, který tvoří Marcel Dettmann a Shed vydal svou prvotinu na německém Ostgut Tontrager. Epčkem "Twerp Wiz" nadchli nejednoho fanouška industriálního techna, samozřejmě včetně nás. Rostoucí a mohutná syntetická šroubovice téměř nebere konce a vyvrtá vám do mozkovny slušnou lochnu. Jen tak dál pánové. Už teď se budeme těšit na další, snad stejně povedený počin.  
 
7)  Surgeon  /  Bad Hands Break  /  Counterbalance 015   ( čas 22:24 - 26:40 )

Že tady nemůže chybět Mr. Surgeon jste doufám všichni věděli. Když jsem prvně slyšel ukázky z desky "Hello Oslo", přiznám se, ohrnoval jsem nos. Za pár dnů jsem už ale desku točil na gramofonu a změnil názor o 180°. Všechny čtyři tracky jsou vlastně výborně namasterované "výseky" ze Surgeonova live setu. Všechny jsou skvěle použitelné a perfektně fungují. Jen musíte vědět, kdy se co stane. Všechny se vlastně dají mixovat do sebe dokola na tisíc způsobů.   
  
8)  Monolake  /  Atlas  /  Imbalance Computer Music 023  ( čas 26:40 - 29:55 ) 

Opravdu nový a regulerní singl nevypustil Monokale ze své dílny téměř tři roky. Čekání se však vyplatilo. Právě totiž vyšel úchvatný singl "Atlas" postavený na jakémsi zpatvořeném dechovém nástroji, snad lesním rohu, težko s určitostí říct. Každopádně onen motiv je hodně depresivní a nestráví ho každý. Náš mix doufám příjemě okoření a posune trochu jinam. Snad i vy tuhle změnu přijmete kladně.      

9)  Grovskopa  /  Jauhar  ( Oscar Mulero Remix )  /  Warm Up 022   ( čas 29:55 - 33:50 ) 

Možná si řeknete, že tahle věc už je docela ohraná. Nevím ale, jestli budete mít na mysli tenhle mulerův aktuální remix, který se mu setsakramentsky povedl, nebo Aphexovinu "Quoth" z roku 1993, které jakoby ze zadku použitý remix vypadnul. Obě věci k sobě kromě data vydání mají totiž až podezřele blízko. No nebudeme do toho rejpat. Tenhle remake se výborně zdařil a Oscar Mulero si jím u mě hodně napravil reputaci.   

10)  Planetary Assault Systems  /  X Speaks To X  /  Ostgut Tontrager LP 004   ( čas 33:50 - 37:07 )

Druhá ukázka z nového alba Planetary Assault Systems nazvaná "X Speaks To X" je jak vystřižená kdesi z roku 1996, z doby, kdy vycházely ty nejlepší a nejnápaditější desky. Trochu mi tenhle track připomíná nesmrtelnou "In From The Night". Je to rostoucí a gradující technomonstrum, které nic nezastaví. Motiv vygraduje až v samotném závěru, no prostě a jednoduše, je radost hrát takovou muziku.   

11)  Surgeon  /  October Request  /  Counterbalance 015   ( čas 37:07 - 39:10 )  

"October Request" je další ukázka z Counterbalance 015 a desky "Hello Oslo" Opět dokazuje genialitu, jakou se může pochlubit jen a jen Surgeon. Fakt povedená a použitelná záležitost! 

12)  Go Hiyama  /  Geometrical  ( Surgeon Remix ) /  Audio Assault 030   ( čas 39:10 - 42:55 )

Tenhle remix sice nepatří mezi nejnovější, ale nikdy se mi ho nepodařilo do Podcastu vhodně zařadit. Myslím, že tady je jeho správné místo a vyzní v celé své parádě. Surgeon je nepřekonatelný v tom, že dokáže vyprodukovat několik skladeb naprosto rozdílného rázu a nálady, ovšem vždy poznáte, že za tím stojí právě a jenom Surgeon. Melodický Remake "Geometrical" mě snad vždy dostane na kolena. Krásná emotivní skladba s údernou dynamickou rytmikou.  
 
13)  Orphx  /  Burning Flags  ( Surgeon Remix )  /  Sonic Groove 093    ( čas 42:55 - 45:52 )

 

Tohle je ještě žhavý remix, opět z dílny pana Surgeona. Sice vyšel někdy před rokem na CD kompilaci "Rarities And Remixes", ale vinylové podoby se dočkal až nyní a to zásluhou labelu Sonic Groove. "Burning Flags" zní jako "odpad" z posledních skladeb The British Murder Boys "Fist" a "Splinter". Skladba klopýtá na nerovné asymetrické rytmice. Na vrchu se prohánějí vetřelci v mohutných okovách a železných řetězech. Závěr skladby je totální vražda, masakr, sonický teror!   

14)  Martyn  /  Far Away  /  3024 Records LP 005   ( čas 45:52 - 51:11 ) 

Holanďan Martyn vydal před pár měsíci album "Great Lengths" ze kterého jsem pro vás na odlehčení vybral lehoučkou skladbu "Far Away", jíž dominuje příjemný mužský vokál. Martynova muzika balancující na hraně dubstepu a house se moc pěkně poslouchá, takže nechte "Far Away" pořádně absorbovat do svých sluchovodů, aby vás po té předchozí technosmršti neboleha hlava…:) 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016