CLANEK

 

Technoservis Nula2: Traversable, Forward Strategy Group, Robert Hood, Orphx

Hned na začátek nového Technoservisu vinylshopu Nula 2 našel Daho takovou malou záhadu - kdo se asi skrývá za projektem Traversable? Každopádně nové EP tothle projektu získalo hned 90%, takže se s ním jistě nesetkáváme naposledy. Ještě o pět procent více získal projekt Orphx a solidní ohodnocení získaly i zbývající dvě desky, takž tentokrát mají nové desky opravdu silné zastoupení...

 

Traversable
Wormhole Volume 3
(Traversable Wormhole 003)

Kde se vzal, tu se vzal, zbrusunový stejnojmenný projekt a label Traversable Wormhole. Bílá etiketa je pouze orazítkovaná nápisem "Traversable Wormhole". Víc se nedozvíte absolutně nic, ani když budete hledat kdoví kde. Co je podstané, na tomhle tajemném vinylu se ukrývá vynikající hudba. Není to stupidní techno ani bezduchý minimal, není to elektronika ani nějaký zcestný experiment. Oba tracky jsou famózním mutantem těchto zmiňovaných stylů. Rytmika připomíná pradávné Seico Corp, atmosféra odčas evokuje temné Monolake a struktura připomíná lehce německý Sleeparchive. Tracky bručí, pomalu se převalují prostorem a melodie nás nechají každou chvíli zavřít oči a snít. Osobně jsem velice zvědav, až se prozradí, ten, kdo za Traversable Wormhole stojí. Pokud hledáte nějakou opravdu novou a dobrou muziku, tak vřele doporučuju celou sérii Traversable Wormhole. Budete nadšeni. Zatím tři všechny vydané díly jsou super. Doslova jeden lepší než druhý!

Daho 90%   


Forward Strategy Group
Applied Generics
(Forward Strategy Group 002)

První počin na Forward Strategy Group obstaral Smear a deska měla v klubech nemalý úspěch. Za dvojkou stojí seskupení Forward Strategy Group, v němž má tenhle chlapík také prsty. Ne náhodou tedy "Applied Generics" zní hodně podobně. Deska je o poznání pomalejší, ale nějakých 132 bpm by mělo všem stačit. Jeden track jste si mohli poslechnout už v březnu v našem Nula2 Podcastu a teď konečně vyšel vinyl oficiálně. "Applied Generics" je docela příjemné a fungující spojení dvou příbuzných stylů, tedy techna s minimalu. Asi nebude od věci, když desku označím za spíše klubovou a temnější záležitost. I když se na nás minimalistické desky valí ze všech stran a pokouší se o ně kdekdo, tahle se povedla na jedničku a doufám, že sedne napoprvé i vám. Zvláště v době, kdy je to s dobrou muzikou jak s jehlou v kupce sena...
 
Daho 75% 
www.myspace.com/forwardstrategygrouprecs    


Robert Hood
Obey / Resurrection
(M-plant MPM 002)

Je tomu neuvěřitelných patnáct let, co Robert Hood vydal legendární dvojalbum "Minimal Nation" na labelu Axis. Právě nedávno odstartoval retro mánii, když tohle legendární album vydal znovu na belgickém Music Man records a přihodil hned dva bonusové tracky. Dlouho na sebe také nedal čekat zcela nový maxák na labelu M-plant. Najdete na něm dva tracky "Obey" a "Resurrection". Oba dva se vymykají klasickému zvuku Roberta Hooda a je z nich cítit, že nejde o žádné prehistorické vykopávky jako v případě alba "Minimal Nation". "Obey" energicky letí vpřed. Zdá se, že ji nic nezastaví. Navrchu se mihotá lehoučký ústřední motiv a basa příjemně brouká do rytmu. Také "Resurrection" si najde svoje příznivce. Ta se drží radikálně při zemi a prostor prořezávají jen mrštné a ostré hi-haty. Vsadím celou svou sbírku desek Roberta Hooda, že tenhle vinyl není nějaká záležitost ze šuplíku, ale zbrusu nová a aktuální práce. Detroit techno jak se patří a taky parádní taneční záležitost.

Daho 80% 
www.mplantmusic.com 

 
Orphx
Division ep
(Sonic Groove 093)

Abych pravdu řekl, dvoučlený projekt Orphx je pro mě úplnou novinkou. Funguje a tvoří expermentální elektroniku a dubtechno už někdy od roku 1993, ale bohužel mi jejich tvorba doteď unikala. Představme si ale i tak aktuální maxák " Division ep" kde najdeme také hned dva parádní remixy. Úvodní "Cracktest" je potemělé duby techno s berlínským feelingem a přitom docela tanečním provedením. "Threshold" remixoval Hardwax director DJ Pete aka Substance. Jeho mix je minimalismus jak se patří a osloví především zastánce nekompromisní jednoduchosti. Další kousek je zase originál. "First Light" opět zapadá do škatulky "berlin-techno" a vyznačuje se prostorovými ozvěnami a ruchy zahalenými do tanečního kabátu. Track se moc pěkně vrství a na závěr efektně graduje. Asi si celou dobu říkáte, kde a proč jsem vytáhl takovouhle "noname" desku, že? Poslední skladbu, přesněji řečeno remix, má totiž nasvědomí mr. Surgeon! Tony si vzal na paškál skladbu "Burning Flags" čímž vytvořil nezvykle agresivního zabijáka. Jeho remeaky z poslední doby byly spíše melodické balady, které pohladily duši, ale toho se zde opravdu nedočkáte. "Burning Flags" je industriální smršť zvukově hodně podobná trackům "Splinter" a "Fist" z dílny BMB. Rozhozená rytmika, temné industriální samply a atmosféra fabriky, kde se prohánějí už jen hladoví vetřelci. Že by si Surgeon prodělal podobné delirium, jako když složil "Badger Bite" ?? Těžko říct. Co je ale jasné, tahle deska bude mít úspěch jako celek, nejen jeden track.
 
Daho 95% 
www.orphx.com

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016