CLANEK

 

Nula2 Podcast 03/2010 (Aphelium #1)

Internetový obchod Nula2, zásobuje naše DJe nejen novinkami z oblasti techna a drum&bassu, ale po celou dlouhou dobu své existence propaguje i náročnější a experimentální elektroniku, které už dlouhá léta kraluje britské duo Rob Brown a Sean Booth aka Autechre. Dnešní podcast s podnázvem "Aphelium" je vlastně 12 let stará nahrávka z roku 1998, za níž stojí projekt GADAP a je sestavena pouze a jenom ze skladeb od Autechre! Doufám ale, že nahrávka udělá radost nejen jejich fanouškům. 

 
Psal se rok 1998. Daho a Ginger začali s nahrávámím mixovaných setů, které pak na audiokazetách (CD měli v té době jen vyvolení) šířili mezi kamarády a známé. Série byla pojmenována "WorkMix" a měla asi pět tanečních pokračování. Vyjímkou byla kazeta číslo 2. Žádné techno, žádné rovné beaty, jenom elektronika v podání Autechre. Za dvěma stranama skoro devadesátiminutového mixu stál projekt GADAP. Nic vám to neříká? Nedivím se. Zkratka GADAP znamená Ginger A Daho A Petr. Na projektu se však vždy aktivně podíleli jen Ginger a Petr Čánský, Gingerův kamarád a veliký fanoušek experimentální elektroniky. Právě tihle dva vymysleli a nahráli mixtape "Aphelium #1", který je poskládaný pouze a jen z tracků od Autechre. Originál nahrávky je na kazetě TDK high position chrome, čemuž lehce odpovídá i kvalita zvuku. Mix je seskládán z kompozic vydaných na albech a EP "Amber", Tri Repetae", "Chiastic Slide", "Garbage" a "Envane", tedy dotýká se let 1994 až 1997. Na tehdejší dobu to bylo pro běžné posluchače docela těžké sousto a mnoho lidí nahrávku dokonce odsoudilo s tím, že "to není taneční". Ano, není. Ti samí ale za několik let přišli s naprosto opačným názorem, že "ta stará kazeta je naprosto geniální". Měli pravdu, dovolím si tvrdit také!


    
Už nějakou dobu se Daho a Ginger chystali tenhle prastarý tape vyhrabat na dně šuplete a převézt ho do digitální podoby. Podařilo se to až teď v roce 2010, tak doufám, že si "Aphelium #1" i po těch mnoha letech užijete se vším všudy, i s těmi všemi praskanci z vinylových desek a chrčením kazety. Aphelium jsme totiž při digitalizaci nijak zvlášť nečistili, ani se jinak nesnažili výrazně vylepšit zvuk. Jedinou úpravou bylo spojení strany A a B z kazety.
 
Autechre v březnu vydali nové album "Oversteps" a vyrazili s ním na evropské tour. 31. března předvedli dokonce své umění a masivní Autechre sound 2010 v brněnském klubu Fléda. Naším podcastem tedy můžete srovnat, jak Autechre zněli před více jak patnácti lety a jak znějí dnes.  Nula2 přeje vám všem bohatý hudební zážitek a pokud někdo zatouží mít nějaké alba od Autechre na vinylu, stačí navštívit náš vinylshop nula2.cz.   

Reakce na mix nám můžete sdělit do fóra pod rubrikou.


Link: http://www.nula2.cz/PUBLIC/Podcast/Nula2PodcastAphelium.mp3
Soutěž:  Jaká je vaše vůbec nejoblíbenější taneční elektronická skladba?
Cena:   vinyl 2 x 12"  Autechre  /  Untilted  / Warp Records 180 

Odpovědi zasílejte včetně adresy a telefonu na mail daho@nula2.cz



Tracklist:

01)  Autechre  /  Foil  / Amber LP 
02)  Autechre  /  Bronchusevenmx24  / Garbage EP
03)  Autechre  /  Further  /  Amber LP
04)  Autechre  /  Montreal  / Amber LP
05)  Autechre  /  Garbagemx36  /  Garbage EP
06)  Autechre  /  Clipper  /  Tri Repetae LP
07)  Autechre  /  Recury  /  Chiastic Slide LP
08)  Autechre  /  Eutow  /  Tri Repetae LP
09)  Autechre  /  C/Pach  / Tri Repetae LP
10)  Autechre  /  Teartear  /  Amber LP
11)  Autechre  /  VLetrmx21  /  Garbage EP
12)  Autechre  /  Cichli  /  Chiastic Slide LP
13)  Autechre  /  Goz Quarter  / Envane EP
14)  Autechre  /  Nuane  /  Chiastic Slide LP
15)  Autechre  /  Cipater  /  Chiastic Slide LP
16)  Autechre  /  Piezo  /  Amber  LP 


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016