REPORT

 

Aktuální report z festivalu Rock for People od Sody

V Hradci Králové právě probíhá náš největší festival Rock For People. Přináším vám aktuální informace, jak to na festivalu vypadá. Včera proběhl první oficiální den festivalu, největším lákadlem byla kapela Prodigy, na které přijel opravdu úctyhodný počet fanoušků. Podrobný report vyjde po ukončení festivalu. Čtěte alespoň aktuální průběh festivalu.

 
Do festival parku jsem dorazil až po šesté hodině odpolední. Po vyřízení akreditací jsem dlouze hledal místo na parkování, což svědčilo o tom, že můžeme čekat velkou návštěvnost. Vyrážím zmapovat areál, kde jsem už byl několikrát, ale na RFP to je moje premiéra. Všude spousty stánků se vším možným jídlem, pitím a suvenýry. Na své si příjdou snad úplně všichni, všeho tady je tolik, že ani nevím co si dát k jídlu nebo k pití. Jdu se kouknout na jedno z hlavních podií a tím je Česká spořitelna, kde právě končí skupina Alexisonfire. Hrne se proti mně neuvěřitelný dav lidí, takže se raději nechávám strhnout a jdu dále na druhou hlavní T-music stage, která právě tkví prázdnotou. Obě dvě pódia jsou obřích rozměrů a evropského formátu a to jak výborným zvukem a světly, tak přítomností třech obřích LED obrazovek, které nám přináší dění z pódia. V celém areálu je dostatek mobilních záchodů a stále se doplňuje tak potřebná voda. Nechybí ani sportovní vyžití jako jsou fotbálky nebo herní stany a nezapomíná se ani na děti, které zde mají svůj koutek s dětským hřištěm.

Teď už, ale k tomu hlavnímu a tím je samozřejmě muzika, o kterou jde na Rock For People především. Jedním z velkých lákadel dnešního dne je triphopový blázen Tricky. Ten sem do Hradce přijel s celou kapelou, takže se máme na co těšit. Tricky začal poněkud temně až psychedelicky. Škoda, že vystupuje už takhle brzy při západu slunce, tahle muzika by se nejlépe hodila do temnotmoucí tmy. Celý koncert je Tricky doslova v tranzu, každý beat prociťuje a za velkých emocí nám dává jasně najevo, že to myslí opravdu vážně. Nejlepší chvíle ovšem byla, když si na pódium pozval lidi z publika - ti si to užívali na maximum. Ve velké euforii paří na pódiu publikum spolu s Trickym. To se samozřejmě po chvíli vymyká kontrole a tak nastupuje ochranka, která musela rozjařené publikum uklidit zpět dolů. Tento koncert byl skvělým nevšedním hudebním zážitkem. Někomu to třeba úplně nesedlo, ale takový už je Tricky - trochu šílený, nespoutaný, ale zato výborný hudebník. Teď nás čeká malá pauza před hlavním koncertem dnešního dne. Takže honem se obléknout, doplnit tekutiny a rychle zase zpět na Prodigy.

Při pohledu na dav lidí, který se hrne na stage České spořitelny, nevěřím svým očím. Prostor před pódiem je téměř zaplněn a přicházejí další a další davy lidí. Tolik lidí jsem před jedním pódiem v ČR ještě neviděl, odhadem zde může čekat na 30 tisíc lidí. Všichni chtějí vidět legendu několika generací a stylů. Před jedním pódiem se tak setkávají příznivci všech stylů - od rockerů až po technaře. Je to tu! Prodigy začínají vekolepou show. Všechno musí blikat, co to jde, až mě z toho bolí oči. Luxusní je i zvuk, který s námi doslova lomcuje. Musím říci, že takto prvotřídní zvuk se na takto velké stagi jen tak nevidí. Show to byla velká a myslím si, že většina lidí na to bude ještě dlouho vzpomínat. Dalším skvělým koncertem byli Dreadzone, kteří se na RFP vracejí již poněkolikáté. Trocha reggae v drsnějším podání doplněna elektronickými prvky byla po koncertu Prodigy jako óda na duši. Po tomto koncertu ještě zpět na ČS stage, kde mají hrát ufoni Blasted Mechanism. Ti nastoupili v šilených ufonských oblečcích a rozjeli šilenou show, kde hlavní roli hrály kytary, které doplňovala didgerida a perkuse s energickým zpěvem. To bylo pro první den vše a tak mířím domů, nabrat energii pro druhý den.
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
MHD
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016