REPORT

 

Report z akce Chase & Status live od Kickita

Tahle dvojka z Manchesteru budí pozornost nejenom ve své rodné zemi. V České republice nejsou žádnými nováčky. Hráli nejen na letním, ale Chase letos i na zimním drum´n´bassovém festivalu Let It Roll, kde on a MC Rage předvedli slušnou show, takže do Lucerna Music Baru bylo, proč se těšit. Kdo z vás nedorazil, přišel o slušnou porci nejenom drum´n´bassové muziky. A jak celý večer probíhal? Nejdříve něco málo k tomuto seskupení...

 

Dlouho nebo krátce?

Před dvěma lety se z ryze drum´n´bassového dua vyklubal nový fenomén... Chase & Status už neuspokojovalo kroucení mixáku a dali průchod svým hudebním nápadům skrze kytaru, klávesy a mašinky. Přibrali bubeníka, pozvali nespočet vokalistů a poslali Pendulum a všechny ostatní kolegy s pokusy o live hraní do důchodu. Jen pár let stačilo těmto pánům, aby se vyšvihli na vrchol. Na scéně se sice pohybují už od 90. let,  ale až oplodňovák In Love s Jennou G dal světu jasný signál. Po úspěchu, který jim zajistila podpora Andyho C, se mění v originální crossover duo, chrlící nejen drum & bass, ale i dubstep, hip-hop, house a další škatule - brzy tak dostali svou hudbu a videoklipy na všechna důležitá místa!

Pestré složení.

Saul Milton alias "Chase" a Will Kenard alias "Status" jsou dvojicí, jež letos vydala desku "No More Idols" a jíž kritici přirovnávali k poslední desce Prodigy, které mimochodem sami obdivují. Mají za sebou dvě desky "More Than Alot" a "No More Idols" a v Anglii je kolem nich už takový poprask, který by opravdu nikdo nečekal. Pravdou zůstává, že slávu si vydobyli hlavně skrze živé hraní a ne mixování. A ve středu v Lucerna Music Baru se čekala opět pestrá nálož muziky. Chase předvedl, že není jenom pouhý DJ, ale zvládá hru na akustickou i elektrickou kytaru a Status mu v klidu kryl záda za svým pultem. Doplnil je bubeník Andy Gangadeen, jenž měl vskutku netradičně složenou sestavu bicích s tak trochu kosmickým designem a celou partu pak stmelil MC Rage.

Dle programu All Right.

Příchozí do klubu brzy po vstupu zjistili, že jejich miláčci z Anglie začnou hrát až kolem jedenácté hodiny a role předskokanů se ujali Suki, Akira a Bifidus Aktif... Tenhle support navnadil více než dobře a zvolna se zaplňující LMB se začínal zahřívat na ten hlavní hřeb večera. S odbíjející jedenáctou hodinou se na scénu vynořila celá formace z Anglie. Všichni přítomní zůstávali v očekávání, co bude z produkce tohoto live bandu tou úvodní peckou a hned po prvních vteřinách téměř žádný z diváků nezůstal v klidu a nechal své tělo vlnit se do rytmu jejich hudby. Silná basová linka nenechala jednu nohu klidnou... Někteří připojili i rytmické pohupování, jiní "pouze" rytmicky pokyvovali hlavou. První řady se houževnatě tlačily dopředu s touhou dotknout se hlavního vokalisty večera a tím byl již zmíněný MC Rage. Nejenom, že dokázal ostatní strhnout svým neustálým pohybem, ale prokazoval své kvality i coby MC. Stále burcoval všechny v sále a vykřikoval své oblíbené "Chase & fuckin Status". :) Při pohledu na live band Chase & Status člověk koketoval s tím, zda by nestálo rozšířit počet "live členů", či nedat větší prostor např. kytarám, které měl po boku Chase. Pojetí live bandu se dnes holt rozvíjí různými směry...

Ověřená kvalita.

Večer plný energie a pozitivní atmosféry málokoho neuspokojil a jen málokdo odcházel z klubu zklamán. Jediným zklamáním mohl být fakt, že nebyl žádný přídavek, na který jsme u nás zvyklí... Poté, co odešli do útrob klubu LMB, ještě chvilku pokračoval bouřlivý potlesk, ale přídavku už jsme se nedočkali. Stručně řečeno nám Chase & Status namíchali koktejl, který se pil s velkou chutí a ve vysokém tempu.

foto: terezi terezi@techno.cz

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016