CLANEK

 

Seznamte se, tohle je: The Streets!

Osobně bych mohla říct, že jsem na The Streets vyrůstala, ačkoliv prakticky veškerá hip-hopová a rapperská scéna šla kolem mě. Nicméně Michael Geoffrey „Mike“ Skinner je tak osobitý, že by si zasloužil svojí vlastní škatulku. Představujeme vám odvážného rappera z Anglie.

 

 

Mike, který je často označován jako divný rapper, se nestal hudebníkem jen tak náhodou, jeho talent se probudil kolem osmi let, kdy hrával na klasické hudební nástroje a pokoušel se svoji partičkou „garage“ friends vybudovat vlastní studio. Mezitím ale chodil po různých vydavatelstvích, do kterých cpal svoje nahrávky, prozatím mu ale zavírali dveře přímo před nosem a smáli se jeho víceméně dětskému hlasu, který mu zůstal dodnes a je pro něj charakterizující.

 

 

Díky bohu ho ale prvotní neúspěchy neodradili a s kamarády se tentokrát pokoušeli prorazit s projektem The Streets, do kterého byli všichni zapáleni a představovali si velkou kapelu s pořádným garage soundem, jenomže jakmile se Mike přestěhoval z Birminghamu do Brixtonu, celý projekt si jednoduše přivlastnil začat vystupovat jako one-man show. Ačkoliv se mu povedlo udělat pár krůčků výš, zásadní pro něj byl rok 2001 a skladba Has It Come to This?, často omílaná v britských rádiích, díky které světlo světa spatřila první Mikeová nahrávka. Inteligentní deska, která nasávala veškerou energii tehdejší klubové scény ve Velké Británii, si okamžitě získala svoje nejvěrnější fanoušky. Original Pirate Material se stala jednou z nejdůležitějších nahrávek roku 2002, Mikeovi se konečně podařilo důstojně vstoupit na hip-hopovou scénu. Odezvy byly opravdu nečekaně příznivé a prakticky vždy pozitivní, ovšem škoda, že lepšího ohodnocení desky se už nikdy nedočkal, jestli se to tak dá říci, Original Pirate Material byla jeho nejúspěšnější deskou celé jeho kariéry.

Není jedno album jako druhé album, tím se Skinner hodlal řídit po celou dobu. Další na řadě bylo A Grand Don’t Come for Free, jehož hlavním podtextem byl příběh několika různých rodin. Netrvalo dlouho a na scénu se už přicházelo další album The Hardest Way to Make an Easy Living, ačkoliv Mike vydával jako na běžícím pásu, na kvalitě mu to neobralo, dokonce se album dostalo na první místo britské albové hitparády.

 

 

Vývoj alb, které Mike vydal, skvěle zachycují jeho osobní postoj k životu jako takovému. Na začátku kariéry mapoval především vývoj britské undergroundové scény a texty většinou směřovaly k mládeži devadesátých let. V současnosti Mike zachází se svými filozofickými myšlenkami hlouběji. To dokazuje jeho předposlední album Everything Is Borrowed.

Letošním rokem se Mike rozhodl s The Streets rozloučit, a to přesněji po vydání alba Computers and Blues, které rozdělila kritiky na dva pozitivní a negativní tábory. Deska totiž není tolik pozitivní a klidná, jak se od Mikea očekávala, ale nese v sobě spíš jakési futuristické znaky. Mike je recyklátor všech možných druhů hudby, které se točí kolem hip-hopu a rappu, takže i tahle deska je tučně podepsána rukou Mikea.

 

 

Prozatím kapela při koncertech vystupuje ve složení Kevin Mark Trail (zpěv), Wayne Vibes (kytara), Chris Brown (klávesy) a Johnny Drum Machine (bicí) a v minulosti s nimi hrával i Morgan Nicholls, který v současnosti vystupuje se slavnou kapelou Muse. Textařem, skladatelem, frontmanem a jediným stálým členem projektu The Streets je však pouze sám Mike.

The Streets letos očekávejte na festivalu Rock For People, který 2-5.07. ve festival parku Hradec Králové.

 

text: mamba

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016