CLANEK

 

Právě vychází FOOLK – Millions Of

Celé čtyři roky od vydání debutového alba „Red Pills For Daddy“ jsme museli čekat na novou plnohodnotnou desku Dušana Vanča, hudebním fanouškům znamějšího pod pseudonymem FOOLK. Celou tu dobu ale Foolk rozhodně nezahálel, na ruském net-labelu 56Stuff vydal dvě EPčka, přispěl skladbou na kompilaci respektovaného polského vydavatelství Mad-Hop, remixoval, skládal hudbu do dokumentárních filmů, ale hlavně nepřetržitě koncertoval v klubech po celé Evropě, včetně metropolí jako Londýn, Budapešť, Vídeň, Graz, Kolín nad Rýnem ad.

 

Skladby z „Millions Of“ vznikaly relatívně dlouho, od zimy roku 2011 do zimy toho následujícího, život mnoha tracků předčasně a neúprosně končívala klávesa delete. Kromě již tradičního počítače a sampleru tentokrát FOOLK použil ve svých nahrávkách zvuky z field recordings, jednoduchých syntezátorů z iPadu nebo samply svých znovu objevených hraček: od dřevěných kostek přes autíčka až po rytmy dřevěného kuličkového počítadla. Název alba je příznačný - milióny vzpomínek na zdánlivě zapomenuté zážitky z dětství, které nečekaný objev pomohl odhalit. Flashback, úryvky paměti, retrospektiva, kousek nostalgie přetavený do zvuků současného alba. To ve své pestrobarevnosti odkazuje na bass music, instrumentální hip-hop, ale i na avantgardnější taneční elektroniku.  

Výrazným posunem v tvorbě FOOLK je přizvání zpěvačky skupiny Moustache - Szabiny Csánó, která na albu nazpívala vokály do čtyř skladeb včetně úspěšného singlu Oak Tree. Ten zabodoval i ve vysílání britského rádia XFM, kde chválou nešetřila legendární DJka Mary Anne Hobbs.

O mastering alba se postaral Gaex aka Tomáš Karásek ve studiu Gargle & Expel v irském Dublinu, vizuální koncept obalu vytvořili v trnavském Cukru Production.

Linky:
www.foolk.net
www.deadred.sk
www.starcastic.cz
www.gaex.org
www.cukru.sk

Video: Oak Tree
www.starcasticrecords.cz/video/11/foolk-oak-tree

Seznam skladeb: 
1. Speechless Word
2. Invisible
3. Stars
4. Oak Tree
5. Le Petit Prince
6. Soho Trick
7. Handmade Love
8. Mirror
9. Fishes Dishes
10. Ding Dong
11. Hungry For The Real
12. Telescopic Beat
13. Toys

 

FOOLK – Millions Of

Vydavatel: Deadred / Starcastic

Katalogové číslo: DR-021 / STC-36

Formát: CD digipak / MP3 / FLAC

Vychází: 12. ledna 2013

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016