REPORT

 

Report z akce Komiks 8 - Weekender od Mr. Pipe

O prvním srpnovém víkendu se v Praze představila jedna z dalších legend undergroundové klubové scény. V prostorách Pragovky, která bývala chloubou Československa, se podařilo vybudovat solidní koncertní "venue" a místo proslavených "vejtřasek" sem přijeli DJs, aby rozveselili fanoušky a vůbec všechny, kteří tuto neodolatelnou kombinaci staré továrny a undergroundových večírků vyhledávají. Již předchozí vydání čím dál více známějšího klubového večírku Komiks bylo zaměřeno na jednu z oblastí, která proslavila žánr elektronické hudby zvaný techno – Detroit...

 

Po Derrickovi Mayovi se tentokrát představil další z hrdinů a legend Robert Hood, jeden z členů populární formace Underground Resistance, mnohdy také považovaný za zakladatele subžánru minimal techno. Do Prahy ovšem přivezl svůj projekt Floorplan, ve kterém vystupuje společně se svou pohlednou dcerou připomínající válečnici - Lyric. Společně zahráli set plný soulových vokálů, připomínající oldschool rave párty z prázdných detroitských hal Hewlett-Packard z minulého století. Mnoho fanoušků doufalo možná v tvrdší příděl dunivých beatů, ale duo otec-dcera se drželo spíše ve stylu "disco" prokládaném občasnými dunivými beaty techna a house music.

Komiks

Publikum zářilo radostí a tančilo s úsměvy na tvářích, avšak při porovnání s předchozím vydáním, kde byl hlavní hvězdou Derrick May, jaksi chyběl ten správný drive. Floorplan objíždí tour se svým novým albem "Victorious", oba ale také zahráli nejznámější tracky "We Magnify His Name" s náboženskou tématikou či "Tell You No Lie" s pravým disco nádechem nebo asi nejznámější píseň "Never Grow Old" s dokonalým repetativním propojením analogových beatů a vokálů s prokládáním klasik typu "Love" od Bena Simse a dalšími. Nad jejich hlavami o sobě dávaly vědět instalace světelných efektů problikávajících přes plastové pytlíky, které oproti obvyklým klubovým večírkům pouštěly na návštěvníky opravdu hodně světla.

Komiks

Osvětlení a instalace v prázdných prostorách velké haly měla pod taktovkou parta Gojo, která se zaměřuje na propojení funkčního osvětlení s uměleckým pojetím světla. Večer uzavřela již vyhlášená domácí dvojka DJs Schwa a Fatty M, která stojí ze dvou třetin za celou akcí a svým skvělým setem možná poněkud zastínila hvězdy z Detroitu. Jak se patří a sluší na pozdější hodiny, oba přidali na razanci a také zde zazněl track z nového vinylu "3 Steps" od DJ Schwa, vydaný jeho labelem BEEF Records, který také celou akci zaštítil. Tančilo se až do brzkých ranních hodin nehledě na pokračování další den.

Komiks

Letní novinkou již osmého Komiksu byl program venku následující den před halou v rámci rozvoje komunitního centra Nová Pragovka, kde se nacházely ateliéry a přidružené výstavy. Hlavní hvězdou venkovní části byl britský producent Fort Romeu, který posluchače potěšil svým pečlivým výběrem na pokraji stylů space disco a deep house a udržel si po celý svůj set pozitivní a taneční náladu od spokojeného publika před ním. Jeho set vyvrcholil nadšeným jásotem, ale zároveň smutkem z ukončení v hodině nočního klidu. Celkově byla akce velice vydařená až na pár drobných nešvarů, jako byl nedostatek piva či vody. Nebojím se říct, že se jedná o jeden z nejlepších klubových večírků, co se v Praze momentálně odehrává...

text + foto: Mr. Pipe

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016