REPORT

 

Report z akce Acidelika od Lenky

Jak to vypadalo 25. listopadu na Acidelice, jste si už mohli prohlédnout na fotkách. V dalším příspěvku si kromě mých osobních postřehů z akce můžete přečíst zajímavé informace přímo od organizátorů – Spiritual sound systemu. Děkuji tedy "Spirituálům" za příjemné povídání, z něhož bylo cítit velké nadšení pro techno hudbu a pro pořádání techno parties.

 

Co je Acidelika a kdo jsou Spirutuálové?

Milovníci "starého, dobrého a poctivého techna" o Acidelice možná slyšeli, nebo ji za šest let existence navštívili. Jenom připomínám, že Acidelika je projekt Spiritual sound systemu, který vznikl v roce 2008 nejprve jako pořad na pražském Radiu 1, kde se dodnes vysílá.

Acidelika

V roce 2010 se Acidelika stala také značkou pro taneční akce a open air festival, který probíhá každý rok na jaře. Cílem projektu Acidelika je nabízet českému publiku originální a nekomerční zahraniční producenty elektronické hudby, kteří vystupují po celém světě, ale v Čechách je málokdo zná. Spiritual sound system vznikl v roce 2000 z mnohaletého vzájemného přátelství všech členů a především z lásky k hudbě. Vznikl v prostředí freetechno kultury a nekomerčního "soundystemového světa". Jeho členové však dělají věci po svém tak, jak je baví, jak je cítí a neberou ohledy na to, co je právě "in". Jejich párty se již od začátku vyznačovaly chytrou, rozmanitou hudbou, vlastnoručně vytvořenými barevnými dekoracemi a také příjemnou přátelskou, až rodinnou atmosférou. Kluci pořádají akce hlavně proto, aby se na nich lidé dobře bavili a zatančili si na barevné a pozitivně laděné techno. Přitom chtějí, aby nejenom naše uši, ale i oči měly z akce pestrobarevný zážitek. Jednoduše řečeno "Spirituálové" technem žijí a přípravám svých akcí věnují hodně svého času a energie.

Acidelika

Mají vyhraněné postoje k hudbě a k pořádání svých akcí zhruba podle tohoto klíče: "Nikdy jsme nepodléhali žádným hudebním a společenským trendům a vždy jsme pořádali párty od srdce, což dnes velmi chybí. Děláme párty hlavně z lásky k hudbě, k tanci a k našim příznivcům. Neztotožňujeme se s většinou dnešních akcí, na kterých není vidět poctivě a tvrdě odvedená práce, dekorace a barevnost." Jeden z členů, DJ Ghándí, k tomu dále říká: "Je tu velmi mnoho podobných techno akcí, akorát pod jiným názvem, ale jinak je to jako přes kopírák a to mě/nás nudí. Navíc jsou tyto akce mnohdy dost hudebně bezduché, nemají žádný hlubší význam, ani poselství, není v nich srdce. Vždy nám šlo o to, aby Acidelika byla projektem, který se snaží přinášet čerstvost a barevnost a dává najevo, že na akcích se mají lidé hlavně bavit a tancovat, nikoli stát a koukat do telefonu nebo točit videa..."

Acidelika

6. díl zimní Acideliky (25.11. 2016)

Letošní indoor Acidelika se konala v Hale 36, která se nachází v areálu pražské holešovické tržnice. Dřív zde bývala jatka a od té doby to tady zřejmě neprošlo rekonstrukcí. Už u vstupu bylo vidět, že dekorace z dílny Spiritual sound system dokáží zútulnit i ten nejchladnější a nejzanedbanější prostor. Pestrobarevné nebo jen černobílé dekorace na zdech kontrastovaly se strukturami oprýskaných omítek. Ve vstupní chodbě mě uvítal nápis "A-C-I-D-E-L-I-K-A" vytvořený z velkých písmen. Další dekorace následovaly na Spiritual a Acidelika stage.

Acidelika

Na první stage ozdobily zdi plakáty a letáčky z akcí, které Spiritual sound system od svého založení pořádal. Nejeden techno matador tak mohl zavzpomínat na staré dobré časy. :) Samotná stage byla vyzdobena velkým logem systemu, u každého pódia byl bohatě zásobený bar s velým množstvím míst k sezení. Ani na Acidelika stage nechyběly dekorace doplněné barevnými světly, laserem a projekcí. Kolem hlavního pódia byla vytvořena konstrukce z latí, která se skládala z různě velkých obdélníkových boxíků. Ty byly zpředu polepeny bílými pruhy, na které se promítala projekce z dílny "2 kangoo" a "Duck the mainstream". Dalšími dekoracemi pak byly spirály a nápisy, od nichž se odrážela barevná světla a laser nebo se na ně promítala projekce. Celkově na mě vizuální doprovod působil trošku "retro dojmem" - jako bych se vrátila na akce o hodně let nazpátek. Byla jsem za to ráda...

Acidelika

Dekorace na "Spiritual akce" tvoří jeden ze členů systemu, který si říká Spord Ufo: "Dekorace si vymýšlím sám. Vždy něco navrhnu, spojíme se s lidmi od projekce a ladíme, jak to bude celé fungovat. Připravuju se na to vždy minimálně 2 měsíce předem. Dekorace tvořím doma a na místě pak většinou 3 dny a pokaždé jsou propojeny s projekcí. Vše, co blikalo na bílé ploše, byla projekce, kterou se snažím nějak ovlivnit. Tentokrát jsme použili dřevěné latě a bílé proužky byly z materiálu, který se menuje "kapa". Je to odpad z reklamy a vždy si ho nařežu, jak zrovna potřebuju. Mám přístup k nerůznějším materiálům a odpadu z reklamy. Pro mě je hodně důležitý ten matroš recyklovat, ale ne zase za cenu, že tam navezeme haraburdí, ze kterého se něco splácá... Ještě jsem chtěl podotknout s tím recyklováním, že samozřejmě víme, že se to dá více vyleštit a udělat "super super mega dekošky", ale mě právě baví, když je vidět, že je to DIY...“

Acidelika

Acidelika - "Music in your soul"

To hlavní, co mě na Acideliku přilákalo, byla samozřejmě hudba. V případě letošní zimní Acideliky se pořadatelé rozhodli sestavit hodně silný line-up, který hostil hned čtyři zahraniční umělce: Housemeister (Boysnoize, AYCB), Cannibal Cooking Club (CCC), Millex (BombTrap) a Subhead (Subhead Recordings, Tresor, 2CB). S DJ Ghándím jsem se bavila o tom, jakým způsobem umělce na své akce vybírá a zde je jeho odpověď: "Jako DJ vystupuji 15 let a díky tomu mám v hudbě vcelku rozhled. Vnímám, co se děje kolem a podle toho vybírám umělce pro Acideliku. Takže sem zveme naše oblíbené a dlouhodobě prověřené producenty, kterých si vážíme za to, co pro hudbu udělali. Většinou to jsou lidé, kteří hudbu tvoří 15 až 20 let, vystupují, nebo dříve vystupovali po celém světě, jen k nám do ČR je nikdo nezve, protože je málokdo zná. Jednalo se například o tato jména: Neil Landstrumm, Radioactive Man, Paul Birken, Dave Tarrida, Jerome Hill, Tobias Schmidt, Franklin De Costa, Bill Youngman, Dapayk, Bruno Pronsato, Ben Pest, Luke's Anger, Scott Robinson, Hanno Hinkelbein, Berk Offset a další..."

Insect Elektrika

Jaká hudba vlastně zněla na této Acidelice?

Na první Spiritual stage se hrálo pomaleji a víc na poslech (alespoň zpočátku párty). Hudební aparaturu ovládala až do půl dvanácté dvojice Yan & Fred z uskupení MMXIV. Během noci zde zahráli ještě Spord, Quickie, Bebe a Redcliff. Druhá Acidelika stage slibovala techno jízdu až do bílého rána. Párty rozjížděl Z-aires ze sound systemu Mayapur. Jeho "elektro acid chicago detroit techno set" se mi moc líbil, bohužel mým uším se už tolik nepozdával zvuk, který byl na můj vkus hodně přebasovaný a nedal šanci vyniknout jemnějším vrstvám hudby. Od pořadatelů jsem se dozvěděla, že nastal bohužel velký problém dobře nazvučit tento prostor se špatnou akustikou. Na hlavním pódiu hodinu před půlnocí vystupovalo české duo Insect Elektrika. Jejich "lajfko" bylo údernější, zaměřené více na rytmus bez nějakých příkras a ozdob. V průběhu vystoupení "Elektriky" se za mixážním pultem pomalu chystal jeden z hlavních hedlinerů večera - Housemeister - výrazná osobnost berlínské, německé, ale i evropské taneční scény. Po zapojení všech potřebných kabliků a mašinek spustil tento energický sympaťák rytmickou a pestrou techno jízdu a parket se zaplnil spokojenými pařmeny.

Acidelika

Během noci vystoupili již zmiňovaní Subhead, Cannibal Cooking Club, Millex a Ghándí. Na konci setu Housemeistera jsem dobře rozjetý mejdan opustila, protože jsem měla v hledáčku ještě jednu velkou techno párty. Byla v mnohém opačná, takže jsem během jedné noci poznala dva kontrastní přístupy k pořádání techno akcí. Acideliku jsem vnímala jako dobře připravenou párty nabízející dobré a poctivé techno. Rozhodně není zaměřena na trendy počiny v elektronické hudbě, ale na kvalitní muziku prověřenou časem. K plusům patřilo, kromě silného line-upu, také zapojení vlastně vytvořených dekorací a přátelská atmosféra během noci. Jediným nedostatkem tak zůstal nevychytaný zvuk, což je škoda, když si kluci s párty dali tolik práce. Bohužel prý momentálně není příliš mnoho jiných prostorů k pořádání akcí podobného ražení...

Acidelika

A jak hodnotí proběhlou Acideliku jeden z pořadatelů DJ Ghándí? "Určitě jsem za každou Acideliku rád a vždy mě baví. Pokaždé se sejdou fajn a hodný lidi z mnoha koutů naší země, kteří vědí, proč a na co přijeli. A to je prostě skvělý! Vždy se to pak odrazí na celkové atmošce. Proto mě baví každá Acidelika, protože vždy vidím, že to má cenu dělat. I když je za tím opravdu hodně dřiny. Tentokrát mě hodně překvapil Housemeister a Subhead. Určitě hodláme do budoucna pokračovat, protože nás to i po tolika letech pořád baví a přináší to našemu týmu Spiritual společnou radost."

text + foto: Lenka

Hudební odkazy:

Subhead live Pa on RIOT
Müllers Büro
Cannibal Cooking Club
Housemeister
Acidelika
Spiritual sound system

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016