RECENZE

 

Film Madagaskar

Čtyři veselá zvířátka se mají v ZOO v New Yorku vlastně docela dobře. Jenže svoboda je svoboda, konečně Luděk o tom ví své. Takže tahle čtyřka mění New York za Madagaskar a nadšené dětské publikum za připitomělé lemry. Teda lemury.

 
2005/

Antarktida. Nikde nic zajímavého, všude jen bílé prázdno. Znudění tučňáci: "To je na prd."

Marty je zebra. Neví jestli více černá nebo bílá a trápí ho, že už deset let vězí za tím stejným plotem na tom samém místě, i o dušičkách. Alex je lev a Martyho problém nechápe asi proto, že sám platí za oblíbenou hvězdou ZOO. Gloria je hrošice a Melman hypochondrická žirafa. Nepochopil jsem, proč hypochondrická, respektive co může někomu připadat vtipné na hypochondrické žirafě (kromě její první hlášky: "Objevil se mi další flíček na rameni.")

Jednoho dne se do Martyho výběhu prohrabou tučňáci na útěku směrem Antarktida. Čtveřice slušivě oháknutých frajerů, kteří jsou stylizováni v duchu zkušeného mariňáckého komanda, Martyho inspiruje k útěku. Zbývající tři zvířátka se vydají za ním, následuje sled veselých a "veselých" momentek z městských ulic přeplněných vyděšeně prchajícími lidmi, načež jsou všechna zvířátka (včetně tučňáků a pohodových opic) polapena.

Protože se jejich útěkem "prokázalo, že zvířata nemají být držena v zajetí", je kompletní osazenstvo ZOO, které divák stačil poznat, promptně posláno do Afriky. Tučňáci ale chtěli jiný kontinent začínající na A, zmocní se proto lodi a otočí to. Lva, zebru, hrošici a žirafu zavřené v bednách přitom nechtěně vysypou přes palubu do moře. Netrvá dlouho a Martymu se vyplní jeho sen o svobodě. Jak to ale udělá Alex, který nebyl zvyklý své jídlo zabíjet?

madagaskarMadagaskar není tak vtipný jako Shrek nebo Shrek 2. A i když se v něm objeví dvě výrazné citace (Trosečník, Americká krása) není ani tak propracovaný jako Úžasňákovi. DreamWorks berou jen pár jistých bodů za veselý příběh se zvířátky. Nepovažuju se za fundovaného odborníka na digitální animaci, leč řekl bych, že konkurenční studio Pixar se může dál sebevědomě označovat za první cenovou skupinu.

V českém dabingu navíc neuslyšíme Bena Stillera, Davida Schwimmera, Chrise Rocka ani Jadu Pinkett Smithovou. To ale dětem rozhodně nemůže nijak vadit a určitě je to vůbec nezajímá. Ty těsně předpubertální si užijí veselý hit old schoolových diskoték Movin‘, ty ještě mladší cokoliv, co se na plátně děje. Aspoň ta pětiletá roztomilá holčička v kině radostí vypískla pokaždé, když jí stačil dech. Rodiče nekomplikovanou pohádku už nějak zvládnou a my si oprášíme aspoň Nema. Nebo Nea.

madagaskarRecenze vznikla díky Village Cinemas.

Hodnocení: 60%

Madagascar
USA 2005, 86 min
scénář: M. Buton, B. Frolick, E. Darnell, T. McGarth
režie: Eric Darnell, Tom McGarth
hudba: Hans Zimmer
hrají (v originálním znění): Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smithová
www.madagascar-themovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016