RECENZE

 

DVD recenze: Krotitelé upírů

Hongkongské popové hvězdy The Twins v bláznivé akční komedii s hostujícím Jackie Chanem. Pokud jste někdy chtěli vidět kung-fu soap operu s krvelačnými upíry, máte jedinečnou šanci.

 

Helen: "Proč je tady ta rakev?"
Kazaf: "Spím v ní."
Helen: "Ty spíš v rakvi?"
Kazaf: "Rodina podniká v pohřebnictví. Zkouším něco nového."

Lovci upírů mívají mladší sestry (tahle se jmenuje Helen) a přestože jejich asistentky umírají s kadencí ruského kalašnikova (ta-ta-ta), vždy se na jejich místo dere nějaká nová fanynka. Nejnovější se jmenuje Gypsy a chce pomáhat Reevovi, protože jí upíři zabili rodiče. To je ale vlastně úplně jedno. Následující děj je natolik zmatený, že v pohodě zapomenete, jestli někomu rodiče zemřeli nebo ne.

V Krotitelích upírů se proplétají osudy asi sedmi různých postav a žánr zběsile přeskakuje z kung-fu scifi do komedie pro teenagery. Kdybych napsal, že jde o hongkongskou soap operu zkříženou s takřka evropskou fantasy ságou, měl bych asi pravdu. Ve filmu hraje podstatnou roli spiknutí evropských upírů proti asijským a boj o legendární artefakt. Stejně důraz je ovšem kladen i na souboj, během kterého se Gypsy a Helen mydlí tyčemi kvůli nepotřebného plyšového medvěda.

To by, pokud máte občas stejně šílené filmové choutky jako já, samozřejmě ani trochu nevadilo. Horší je, že Krotitelé upírů nejsou moc dobře sestříháni. Jednotlivé scény se chvílemi spíše jen chaoticky střídají a často postrádají nějakou pořádnou souvislost. Celé to působí spíš jako nekompromisně pokrácený televizní seriál, ve kterém si zahostoval Jackie Chan. Bojím se, že za dva roky si z tohoto filmu budu pamatovat jen to, že čínští lovci upírů mívají v bytech na zdech obrazy s českými nápisy (viz. obr.). Škoda.   

Reeve: "Jako moje asistentka s se mnou nebudeš přít a budeš dělat, co ti řeknu."
Gypsy: "Naprostá poslušnost?"
Reeve:  "Ano. Jako Batman a Robin."

Bonusová výbava je jen skromná. Krátký přehled fotografií z filmu a sérii několika různě obměněných trailerů budete mít rychle za sebou. Pak už zbývá jen film o filmu, ve kterém promluví všichni zúčastnění herci. Dokonce i ti, kteří hrají postavy umírající hned na začátku (Josie Ho). Přitom se ale všichni do jednoho tváří, jakoby byli takřka hlavní hvězdy. Možná ale ještě během natáčení netušili, jak bude film nakonec vypadat - nebo to je v Hongkongu normální.

Součástí dokumentu je i takřka celý video klip s ústřední písní k filmu. Nazpívali pochopitelně The Twins a znovu si zahostoval Jackie Chan. Řeknu vám, muž který byl kdysi považován za možného nástupce legendárního Bruce Leeho, vůbec nezpívá špatně. Co víc, celá písnička je celkem dobrá. Možná proto, že pro našince zní tak exoticky. Každopádně Vondráčková si může nechat jen zdát. Hai-ia!

Hodnocení – film: 40%
Hodnocení – disk: 60%

The Twins Effect / Chin gei bin
Hongkong 2003, 103 min
scénář: Jack Ng
režie: Dante Lam (akční scény Donnie Yen)
hrají: Gillian Chung, Charlene Choi, Ekin Cheng, Jackie Chan, Edison Chen
twinseffect.emg.com.hk

DVD
obrazový formát: 16:9
zvuková verze: kantonsky (DD 5.1), česky (DD 2.0)
region: 2 (Evropa)
www.magicbox.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016