RECENZE

 

Filmová recenze: Moje krásná čarodějka

Zamilovat se do čarodějky, to se vám může stát běžně. Ale co teprve zamilovat se do čarodějky, která předstírá, že není čarodějka, ale hraje v televizním seriálu oblíbenou čarodějku? Specialistka na romantické komedie Nora Ephronová tentokrát nechce dát divákům nic zadarmo.

 

Strýček Arthur: "Chceš dlouho nebo krátkou verzi? A měl bych tě varovat: Dlouhá verze je v aramejštině".

Isabel (Nicole Kidmanová) chce s kouzlením přestat, protože si myslí, že bude šťastnější. Otec (Michael Caine) ji sice neúnavně přesvědčuje o opaku, ale Isabel si nedá říct. Touží totiž poznat pravou lásku, bez toho aby musela dotyčného očarovat. Jenže když se zařekne nepoužívat jakákoliv kouzla, musí se začít živit jako obyčejný smrtelník.

Osud jí naštěstí přihraje roli v novém seriálu, předělávce populární starší komediální show. Háčky jsou dva. Isabel hraje čarodějku, což by se ještě dalo zvládnout. Horší je, že jejím partnerem má být Jack Wyatt (Will Ferrell), zkrachovalá filmová hvězda snažící se napravit svoji pošramocenou reputaci. Ze sympaťáka se navíc vyklube arogantní debil, takže netrvá dlouho a Isabel musí znovu použít svá kouzla.

Pěkně nám to ta Ephronová zavařila! Moje krásná čarodějka se v originále jmenuje Bewitched. Anglický název automaticky odkazuje americké diváky na starší úspěšný televizní seriál. Jenže Moje krásná čarodějka není jeho remakem, ale filmem o tom, jak se točí jeho remake. A navíc roli čarodějky v něm byla svěřena „skutečné čarodějce“ Kidmanové.

Následovat by mohl poměrně bohatý seznam narážek, kterými film odkazuje na původní televizní sérii. Mimo jiné by se v něm objevil i výčet několika cameo (čestných) rolí pro herce ze starého známého seriálu. Český divák ale bohužel starý známý seriál nezná, proto je podobný výčet zbytečný (kromě toho ho s trochou štěstí vysurfujete jinde).

Přál bych si, abych vám mohl Moji krásnou čarodějku doporučit jako fanoušek fanouškům. Protože, i když se Nicole Kidmanová začíná poslední dobu stylizovat to stále jedné a též Nicole Kidmanové, v tomhle filmu je neodolatelně naivní a roztomilá. Díky tomu působí nejmíň o deset let mladší. U které jiné herečky jste to naposledy viděli? U Salmy Hayekové v Než se setmí, ale to musela jít do bikin.

Herecká legenda Michael Caine (naposledy Batman začíná) je skvostná a naprosto neodolatelná. Will Ferrell nemá aspoň v tomto filmu konkurenci, když dojde na komické výstupy. A podobně dobře si vede i zbytek hereckého obsazení. Problém je v tom, že nejsem fanoušek a vy taky ne. Proto vás musím varovat, že přes všechno, co se v Moji krásné čarodějce povedlo, se s přibývající filmovou stopáží začnete ztrácet.

Pak už budete mít zmatek v tom, kdo je čarodějka, kdo kouzelník, kdo ne a kdo koho očaroval. Zůstane jen standardní romantický příběh, u kterého navíc víte, jak dopadne. Nora Ephronová (Samotář v Seattlu, Láska přes internet) tentokrát tolik nepotvrdila svou pozici královny romantickým komedií. Pokud to jste přeci jen ochotni zkousnout, Nicole Kidmanová úžasně krčí nosík!

Hodnocení: 60%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Bewitched
USA 2005, 102 minut
režie: Nora Ephronová
scénář: Nora Ephronová, Delia Ephronová
hudba: George Fenton
hrají: Nicole Kidmanová, Will Ferrell, Michael Caine, Shirley MacLaine
www.sony.com/Bewitched

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016