RECENZE

 

Filmová recenze: 40 let panic

Andy je fajn chlap. Raději než na porno, kouká na televizní seriál Raymonda má každý rád, hraje hry na Playstation a sbírá figurky filmových a comicsových hrdinů, které mu recenzent sprostě závidí. Jedinou chybičkou Andyho "fajn chlapa" je, že ve svých čtyřiceti letech stále nespal se ženou (ani s mužem).

 

Cal: "Má dceru, která už má svoje dítě? Je to sexy babička! Měl bys ojet sexy babičku. Měl bys ji ojet a pak ti pošle 12 $ až budeš mít narozeniny."

Andy (Steve Carell) je ve svých čtyřiceti letech stále panic, protože když byl teenager, párkrát to nevyšlo (orální sex s rovnátky). A pak už nějak ztratil chuť to pořád zkoušet. Uvědomil si, že muže pohání pouze chlípné pudy a zřekl se jich ve prospěch zálib každého amerického kluka.

Když není v práci, oprašuje svou mega sbírku plastikových postaviček, barví cínové vojáčky, zevluje na netu nebo hraje na playstation. Polovinu z toho jsem Andymu záviděl, i když jsem skoro o polovinu mladší než on a nějaké zkušenosti se sexem taky mám.

Andy je celkem spokojený, ale jednoho dne se prořekne před kolegy z práce. Kromě obrovského trapasu je z toho snaha uhnat Andymu ženskou (a při té vší zběsilosti kdo ví, co ještě). Z čehož Andy není zrovna nadšený. Zvlášť, když Jay prohlašuje: "Od teď je tvůj ču*ák mým ču*ákem."

Jeden objekt zájmů by tu ale přeci jen byl. "Sexy babička" Trish (Catherine Keenerová), která prodává věci lidem přes eBay, najde v Andym zalíbení. A nedá se říct, že by Andymu byla lhostejná. Jenže dobrá rada kolegů zní: Poprvé to nemůže být s ní, protože poprvé budeš příšerný.

A tak Andy nejen pilně randí s Trish, ale neochotně uhání i "svou první". A to za urputné asistence svých neodbytných kolegů. To že dělá obojí najednou pochopitelně nemůže dobře dopadnout. Bude z toho telenovela, tragédie nebo pohlavní nemoc? 

David: "Víš, jak jsem poznal, že jsi gay? Máš rád Coldplay."

Námět zní jak z Prci, prci, prciček, sexuální nezkušenost vzdáleně připomíná filmy Velký nebo Přes noc třicítkou a vztah mezi hlavními hrdiny navozuje atmosféru romantické komedie. 40 let panic naštěstí není přeplácanou všehochutí, má jen poměrně dost originální scénář.

Navíc peprně okořeněný. Hlavní hrdina je sice takový jelimánek, jeho kolegové, včetně starších arabských přistěhovalců Hazize a Mooje, mluví tak sprostě, jak by si většina Američanů na veřejnosti ve skutečnosti asi nedovolila. Nedovolili by si to ani rodiče mé přítelkyně, kterým se asi proto film 40 let panic nelíbil.

Odsoudit komedii o sexu jen proto, že v ní jinak celkem nevinné postavy pronášejí výrazy jako "jdi ojebat kozu" nebo "zahovněné koule", by ale byla chyba. Její humor totiž není ani zdaleka tak infantilní, jak by se z předchozích řádků mohlo zdát. A navíc hodně dobře funguje.

Pokud by někam směřovaly výtky, byla by to závěrečná sekvence mileneckých nedorozumění a honiček, která v kontrastu s předchozím dějem není moc vtipná. Není ani dramatická, protože je předem téměř jisté, jak to dopadne. Zas ale po ní následuje velké svatební finále, které se spontánně zvrhává v hipísácký videoklip.

Hodnocení: 80%

Recenze vznikla ve spolupráci s Village Cinemas.

The 40 Year Old Virgin
USA 2005, 116 minut
režie: Judd Apatow
scénář: Judd Apatow, Steve Carell
hudba: Lyle Workman
hrají: Steve Carell, Catherine Keener, Paul Rudd, Romany Malco, Seth Rogen
www.the40yearoldvirgin.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016