RECENZE

 

Filmová recenze: Tajemný let

Jodie Fosterová hystericky poletuje na palubě letadla, které pomáhala konstruovat. Ztratila se jí dcerka a nikdo tomu nevěří. Co když ji unesli Arabové? Co když mimozemšťané? Co když si ji jen vymyslela? Kde je sakra Mulder, když ho člověk potřebuje? A co když je to slátanina?

 

Kyle: "Neviděli jste mou dceru?"

Kyle (Jodie Fosterová) veze dcerku a manžela domů, do Ameriky. Shodou okolností letí novým typem letadla, který Kyle pomáhala konstruovat. Dcerka sedí vedle ní, manžel leží kdesi dole v nákladovém prostoru. V rakvi. Procházka po střeše se totiž ukázala být tím posledním dobrým nápadem v jeho životě.

Vprostřed letu se však dcerka ztratí. Kyle zburcuje posádku, obtěžuje i plaší cestující a po několika neúspěšných pokusech prcka najít si všichni začínají myslet, že mají co do činění s nervově labilní fúrií. Dcerka navíc ani nefiguruje na seznamu cestujících, zato tam jsou Arabové a rasově motivovaný střet je nevyhnutelný.

Nakonec Kyle usoudí, že Arabové jsou nutně ti zlí, a když ne oni, někdo stejně malou unesl. Prý proto, aby využil Kyliných znalostí letadla. Kyle začne jednat. Budiž, ale lepší část filmu už je stejně dávno pryč. Výsledný dojem značně kazí rasismem zavánějící odbočka. Je sice na to "doba", ale využití takové příležitosti trochu zavání hyenismem a zbytečně podporuje fanatickou zaslepenost některých (především) Američanů.

Carson: "Hej, Váš manžel z té střechy nespadl…"

To ale není hlavní kámen úrazu, dobře. Problém je se scénářem, který potenciálně hodně dobrý nápad využil jen napůl. Úvodní část filmu je tajemná, až mysteriózní. Člověk se může dosyta "vyrochňat" v úvahách na téma: Kyle je blázen, oběť spiknutí, všechno se jí to zdá, protože se ještě neprobudila nebo se zasekla ve špatně naprogramovaném Matrixu.

Když si projdete tímhle, zbývá ještě probrat případnou genialitu nic netušící (?) posádky, možnost mega spiknutí, kterým si kompletní osazenstvo letadla včetně stovek cestujících s Kyle jen tak bezcitně hraje nebo poslední, ale možná zdaleka nejdůležitější možnost: Kam mohl někdo v letícím letadle nacpat malou holku? Jenže už začíná mnohem méně zajímavý zbytek filmu.

Jakmile jsem se dozvěděl, s čím mám do činění, veškerá tajemnost tohoto letu zmizela. Z dramatu se stal akční thriller a ne zrovna moc zajímavý. Z doposud kvalitní výšky klesl do přízemní nízkosti nepodařeného béčkového filmu. Situaci nezachraňuje ani Jodie Fosterová. U herečky takových kvalit bych se divil, že šla do projektu s tak banální "pointou". Kdybych nevěděl, že je matkou dvou dětí.

Hodnocení: 60%

Recenze vznikla ve spolupráci s Village Cinemas.

Flightplan
USA 2005, 98 minut
režie: Robert Schwentke
scénář: Peter A. Dowling, Billy Ray
hudba: James Horner
hrají: Jodie Fosterová, Sean Bean, Peter Sarsgaard
http://touchstone.movies.go.com/index.html?dlink=flightplan

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016