RECENZE

 

Filmová recenze: Fimfárum 2

Druhý díl ne tak pohádkových pohádek animovaných podle vyprávění Jana Wericha. Hádejte, který český film letos Japonce zaujme nejvíc?

 

Sněžný obr: "Kdo to sem dal?"
Sněžná obrdítka: "Ten s břitvou! Viděli jsme ho…"

Bylo nebylo, za devatero horami a devatero řekami… ale prdlajz! Werich na to šel jinak. Jeho pohádky nemají děti uspat a neomezují se na vágní ponaučení typu "dobro je dobré, zlo je zlé, a tak je fajn, že zvítězí dobro". Ne, že by jim ponaučení chybělo. Právě naopak, moudra do života je tu dost. Ale vyskytuje se v chytře malých a vtipně chytrých dávkovaných porcích.

Tentokrát došlo na čtyři epizody. Moře, strýčku, proč je slané? má opravdu příjemnou pointu. Sice ji odhalíte už v dobré polovině vyprávění, ale musíte ocenit, jakým způsobem Werich dokázal z banality (slané moře) vytěžit parádní finiš. Tři sestry a jeden prsten zase dobře fungují jako bláznivá komedie. Její podtext děti nemají šanci pochopit, zato si užije každý, kdo už před nějakým časem uvázl ve vážnějším partnerském vztahu.

Hrbáči z Damašku jakoby kombinovali obojí – na první pohled jasnou moralitu s bláznivou komedií. K proklínaným karikaturám Mohameda ale mají naštěstí daleko, jsou rafinovanější, důstojnější a řekl bych, že i totálně neškodné. Což samozřejmě neznamená, že by jim chyběl nápad a náboj.

Sněžný obr: "...proč jste mu neukousli prsty?"
Sněžná obrdítka: "Měl břitvu!!!"

Paleček je nakonec pohádka nejklasičtější, ale zato nabízí parádní postavy Sněžného obra a jeho rodiny. Kdybych byl Japonec, asi bych chtěl na tohle téma natočit několika dílný televizní seriál. Jednoduchoučké vnímání světa omezené na "rozdrtit, rozšlápnout, rozsednout případně sem tam něco slupnout" mě prostě hodně pobavilo.

Čtyři režiséři (Vlasta Pospíšilová, Břetislav Pojar, Aurel Klimt, Jan Balej) si svoje účinkování jaksepatří vychutnali. Do filmu narvali spoustu drobných legrácek, loutky jsou typově přesné, vymodelované s láskou a v konečném výsledku skoro k zulíbání – aspoň pokud máte podobný hračičkovský fetiš jako já (ten Sněžný obr, uach, málem jsem ho ukradl přímo z plátna!). Werichovy pohádky jsou sice trochu pokrácené, ale výsledek je stejně kouzelný.

Fimfárum 2 krásně navazuje na starou dobrou tradici českého animovaného filmu. Přitom dokazuje, že i když je u nás stále těžší točit, animované filmy zvlášť, jsou tady autoři, kteří to umí. Co víc, umí to hodně dobře. Posaďte před Fimfárum 2 děti a sami se dobře bavte. Precizní výkony animátorů v kombinaci s charismatickým hlasem pana Wericha dávají dohromady jedinečnou atmosféru.

Hodnocení: 80%

Fimfárum 2
ČR 2006, 90 minut
režie: Vlasta Pospíšilová, Břetislav Pojar, Aurel Klimt, Jan Balej
hrají: Jan Werich, Ota Jirák
www.ceskatelevize.cz/specialy/fimfarum

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016