RECENZE

 

Filmová recenze: Firewall

Harrison Ford spolehlivě obrání váš osobní počítač před neblahými vlivy. Anebo počítač ve vaší bance. I kdyby ty vlivy měly zbraň a dokonalý plán.

 

Jack: "Dostanete peníze, když mi vrátíte mou rodinu."

Jack Stanfield je "takový normální americký tatík" (pokud teda "normální američtí tatíci" vypadají jako Harrison Ford). Maká v bance jako správce počítačové sítě. Je něco jako expert na zabezpečení dat. Takže když nějaký hacker zkouší štěstí, nonšalantně si přitáhne židli ke kompu, naťuká pár příkazů a je po nebezpečí.

Jeden by řekl, že Firewall je Jackova "cool" přezdívka. Ale mýlil by se. Název filmu, krom toho, že má být "cool", nějak souvisí s tím, že parta zloduchů vymyslí dokonalý plán, jak pár tisíc nejbohatších klientů banky obrat o slušné peníze. Respektive s tím, že samotným se jim to nemůže podařit. (Proto ten firewall? Kéž by všechny fungovaly tak spolehlivě!)

Parta zloduchů, kterou vede jistý Bill Cox (parádní Paul Bettany) vezme útokem Jackův dům, zajme jeho rodinu a omotá si Jacka kolem prstu. Zbytek filmu je pak o tom, jak je ta parta prachbídná, rodina v nebezpečí a Jack zoufalý ale odvážný i zavilý. Prostě normální „mega“ film na sobotní večer s hvězdou Harrisonem Fordem.

Jack: "Právě jsem se proboural k vašim účtúm."
Bill Cox: "To není možné."
Jack: "Právě jste přišli o 20 miliónů. Tak teď víte, jaké t oje, když ztratíte něco, co milujete."

Harrisona Forda mám moc rád, protože mi ve Star Wars a Indianu Jonesovi připadá naprosto úžasný. A to nemluvím o Blade Runnerovi, čímž výčet jeho fajn rolí ve fajn filmech ještě nekončí. Teď ale napíšu něco, co už napsali a ještě napíšou jiní. Těžko říct, jestli už Harrison není na čtvrté pokračování Indiany Jonese starý.

Což o to, prý všechny scény soubojů stejně jako Paul Bettany odehrál Ford sám (a v jedné takové dokonce spadne do asi metr hluboké díry – no chtěl bych vidět vás v šedesáti). Ale jinak je jeho výkon standardní. Minulou sobotu jsem viděl to samé v televizi, když dávali Vysokou hru patriotů a to je o skoro o 14 let mladší film! Fordovi by do budoucna jednoznačně slušela spíš role chytrého mentora. Už to prostě není Han Solo, spíš Obi-Wan Kenobi.

Bettany tak působí mnohem svěžeji a doufám, že se teď nezabydlí v rolích hollywoodských zloduchů. Protože kde je dnes Alanu Rickmanovi ze Smrtonosné pasti konec, když nepočítám profesora Snapa?. Bettany si zaslouží být hvězda, stejně jako si Ford zaslouží na stará kolena ještě aspoň jeden skvělý film. Takový, který nebude mít tuctovou zápletku, předvídatelný děj a příšerně „americky“ patetický závěr.

PS: Fordova kámoše hraje Robert Forster – ten z Jackie Brown!

PPS: Zatímco já jsem na novinářské projekci viděl americkou verzi, česká kina možná budou promítat Firewall s jiným závěrem. Studio se prý rozhodlo natočit pro Evropu jinou verzi.

Hodnocení: 60%

Firewall
USA 2006, 105 minut
režie: Richard Loncraine
scénář: Joe Forte
hrají: Harrison Ford, Paul Bettany, Virginia Madsenová, Robert Forster
http://firewallmovie.warnerbros.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016