RECENZE

 

DVD recenze: Noční let

Mistr "béčkového" hororu se výjimečně pustil do jiného žánru. V thrilleru Noční let je přesto v ohrožení mladá krasavice, a tak se vříská ostošest!

 

Lisa: "To od tvých rodičů nebylo moc pěkné."
Jackson: "Řekl jsem jim to. Než jsem je zabil."

Lisa (Rachel McAdams) je manažerkou v luxusním hotelu na Floridě. Typická workoholička, pro své spolupracovníky nepostradatelná. A tak i cestou na letiště musí řešit pracovní hovor. Ano, cestou na letiště. Lisa si po dlouhé době konečně udělala čas. Ovšem ne na dovolenou. Lisa letí domů a její tatík už se na ni těší. Letí sama, protože už je přece velká holka!

Jako úspěšná ale kvůli našlapané kariéře poněkud osamělá krasavice se v řadě na odbavení seznámí s celkem sympatickým mladíkem Jacksonem Rippnerem (Cillian Murphy). A představte si, když má let zpoždění, narazí na něj i v letištním baru! A poté, co se konečně octne na palubě letadla, dokonce s velkým překvapením zjistí, že má místo přímo vedle něj. No ne, že by bylo zaděláno na osudovou romanci? Ne!

Lehká konverzace se rychle změní v drama. Lisa je v Jacksonově moci a pokud neudělá, co po ní chce, její otec zemře… Noční let si svým způsobem zaslouží označení "hitchcokovsky pojatý thriller". Nedisponuje genialitou typickou pro Hitchcockovy horory a jeho přínos světové kinematografii je diskutabilní. Ale koho to zajímá, když si pohrává s atmosférou typickou právě pro Hitchcockovy filmy a je to úplně první thriller, který ve své kariéře natočil hororový veterán Wes Craven (Vřískot, Noční můra v Elm Street). 

Jackson: "Udělej svému otci laskavost a přestaň si zahrávat s jeho životem."

Noční let nemá umělecké ambice, ale nechybí mu pořádná chuťí diváka napnout k prasknutí a bavit až do konce. Svižný rozjezd urychleně vtahuje do děje a ničím se zbytečně nezdržuje. I dál udržuje film rychlé tempo, ve kterém se vypjaté konverzace střídají s akčním dramatem. Scény se míhají stejně zběsile jako krajina za okny dobře rozjetého vlaku, kterému nadšení fanoušci Nebezpečné rychlosti už dávno urvali všechny brzdy.

Craven do svého thrilleru s velkou chutí namixoval klasické hororové prvky. Takřka nezničitelný démonický padouch v podání uhrančivého Cilliana Murphyho (zahrál si Scarecrowa v Batman začíná) působí jako skutečné ZLO a vlastně si ničím nezadá s opravdovými děsivými zlouny jako je Freddie. Cillianovy grimasy ale místy připomínají i parodické pojetí cynicky rozšklebené masky z Vřískotu. Finále v poloprázdném domě je skutečný horor s dosyta využitími oblíbenými "lekačkami".

DVD, na kterém Noční let vychází je vybaveno několika obvyklými bonusy. Bezkonkurenčně nejzajímavější je, vedle komentáře, série dokumentů. Wes Craven v nich dopodrobna vysvětlí, co obnášelo připravit Noční let. Ze všech dokumentárních materiálů je cítit obrovská radost z práce se skoro legendárním tvůrcem. Nekonečné chvalozpěvy na jeho osobu ale časem můžou začít lézt krkem.

Hodnocení (film): 80%
Hodnocení (disk): 60%

Red Eye
USA 2005, 85 min
režie: Wes Craven
scénář: Carl Elsworth
hudba: Marco Beltrami
hrají: Rachel McAdams, Cillian Murphy
www.redeye-themovie.com

detaily disku
obraz: 2,4:1
zvuk: DD 5.1 anglicky, DD 5.1 česky
titulky: české, anglické
bonusy: komentář, dokumenty, nepovedené scény, trailer
www.bontonfilm.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016