RECENZE

 

Nový Final Scratch na obzoru, aneb novinky od Numarku...

Americkou firmu Numark jistě nemusím nikomu dlouze představovat, protože je na českém trhu poměrně dlouho. Tato značka vždy patřila mezi valnou částí uživatelů k těm lepším. Dnes si představíme pár zajímavých novinek, které by se během letošního roku měly dostat na trh.

 

V nedávně době na sebe Numark upozornil celkem kvalitním gramofonem TTX a mixážním pultem FX5000. V současné době se tato firma doslova snaží stát leadrem v oblasti digitálního DJingu, protože na tento rok si pro nás nachystala opravdu zajímavé produkty v čele s vlastním Final Scratchem pojmenovaným Virtual Vinyl, hybridním gramofonem X2 hybrid a CD(a taky HDD) přehrávačem HDX, který je nástupcem úspěšného mixovacího CD-MP3 přehrávače CDX.

Virtual Vinyl
Numark je po Stantonu a Rane teprve v pořadí třetí z velkých výrobců DJ techniky, který přišel s vlastním výrobkem typu Final Scratch. Slovo "vlastní" zde možná není na místě, protože jak můžete vidět na screenshotu, tak Numark Virtual Vinyl je pouze trochu upravený systém Virtual DJ. Nevím za jakých obchodních podmínek se toto Numarku podařilo a ani nevím jaký bude mezi těmito systémy rozdíl, co se týče vlastností a funkcí atd. Myslím si však, že stávajícími funkcemi systému Virtual DJ bude disponovat i Virtual Vinyl. Těšit se tedy můžete na smyčkování, samplování, efekty, mixování videoklipů atd. Hlavním rozdílem bude zřejmě to, že Numark se stejně jako i Stanton a Rane drží modelu hardware+software. To znamená, že daný produkt se skládá ze zvukové karty a DJ softwaru.Tento model není moc výhodný, protože si u něj kupujete celý systém jako celek a tak si nemůžete vybrat zvukovou kartu dle svého gusta. Jste totiž odkázáni na hardware dodaný výrobcem. V USA by se cena Virtual Vinylu měla pohybovat okolo 700 dolarů a na pulty obchodů by se měl tento produkt dostat někdy v průběhu srpna.  Kdy a za kolik se bude Virtual Vinyl prodávat u nás bohužel nevím. Jakmile se o tomto produktu dozvím něco nověho, tak vás o tom budu určitě informovat... Přiznivce systému Virtual DJ by ještě mohla zajímat informace, že v současné době se již pracuje na verzi 4, která  by měla být mnohem lepší než současná verze. Lidé z od Virtual DJ zatím o nové verzi mlčí a tak vám momentálně nemohu říci, na jaké novinky se můžeme těšit. Jediné co se mi zatím podařilo zjistit je, že nová verze bude mít údajně lepší zvuk a měla by již také podporovat consoli BCD2000.

X2 hybrid
S myšlenkou univerzálního přístroje, který by umožňoval práci se všemi u DJingu používanými hudebními medii (vinyl, cd, mp3) přišla na veřejnost jako první firma Gemini. Numark nezahálel a přišel s obdobným přístrojem, který vám nyní představím. Přístroj nese označení X2 a zjednodušeně řečeno se jedná  o křížence gramofonu a CD-MP3 přehrávače. V podstatě jde o klasický gramofon Numark, do kterého byl přimontován CD-MP3 přehrávač. Vzhled tohoto přístoje i některé vlastnosti totiž vychází z klasických současných gramofonů této firmy.
Gramofon disponuje silným přímým pohonem, jehož kroutící moment je 4.5 kg.cm. Gramofon opět umožňuje výměnu ramének, takže můžete podle potřeby střídat S raménko s rovným. Nechybí ani zpětný chod, 2 tlačítka a nastavitelný rozjezd a brzda START. Hodnota pitche je přepínatelná v rozsahu +/- 6, 12, 25 a 80% pro vinyl / 100% pro CD / 50% pro MP3.
CD/MP3 část tohoto přístroje také bude určitě stát za to, protože disponuje vším co by současný DJ CD(/MP3) přehrávač měl mít. Přehrávač je vybaven anti-shockem, master-tempem, BPM počítadlem, možností vzdáleného startu pro CD, displejem zobrazujícím potřebné údaje, jako například jsou názvy MP3 skladeb, hodnota BPM, čas tracku atd. K dispozici je dále smyčkování, pamět na 3000 cue bodů a pochopitelně scratching.
CD mechanika je štěrbinového typu. Za zmínku by ještě stála možnost aktualizace firmwaru. Cena tohoto přístroje by se měla pohybovat kolem 29 000 Kč.

HDX
Přístroj HDX je nástupcem úspěšného mixovacího CD-MP3 přehrávače CDX, jehož vzhled je velmi podobný gramofonu. Stejného designu se drží i přístroj HDX, takže po vzhledové stránce nic nového. Narozdíl od svého předchůdce HDX pracuje kromě kompaktních disků také s výměnným 3,5“ 80GB hardiskem, který se do přístroje vkládá šachtou, která se nachází uprostřed přední části přístroje. A aby toho nebylo stále málo, tak přístroj lze propojit i s PC pomocí rychlého rozhraní USB 2. Hardisk nemusíte používat pouze jako skladiště hudby, přes analogový vstup přístoje na něj lze nahrávat přímo váš mix! To je podle mě velmi užitečná funkce.  Tohle však není jediná zajímavá funkce tohoto produktu, HDX disponuje  fukncemi  vyhledávání souborů podle jména umělce, albumu, žánru, BPM... Při práci se soubory vám velmi pomůže možnost připojení  klávesnice. HDX dále disponuje 100% pitchem,BPM počítadlem, master tempem, BPM synchronizovanými efekty, scratchingem, smyčkováním atd. Přehrávač HDX vám může říkat pane za 46 000 Kč.

Výše popsané produkty nejsou kompletním seznamem novinek této firmy, zajímavých novinek má firma Numark mnohem více. Dalšími zajímavými produkty jsou například (CD)přehrávač iCDX, MP3 double přehrávač D2 Director, 4kanalový mixážní pult kombinovaný s double přehrávačem HDMIX a Ipod DJ console IDJ2. Kromě produktů pro DJs začal Numark vyrábět také zařízení pro VJs, například VJský DVD player VJ01, audio/video mixažní pult AVM02, video console NuVJ atd. Podrobné informace o všech zmíněných produktech, naleznete na internetových stránkach www.numark.com.

www.stereoman.tk

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016