RECENZE

 

Filmová recenze: Piráti z Karibiku

Půvabná Keira Knightley, slaďoučký Orlando "Legolas" Bloom, užívající si Geofrey Rush, ale především dokonalý Johnny Depp se prohání Karibikem. Ani ne tak kvůli rybolovu. Prostředkem je sejmutí strašlivé kletby uvržené na posádku korábu Černá perla skrz bájný poklad Aztéků, cílem pak zábavná comicsová podívaná v produkci "krále trháků" Jerryho Bruckheimera. Oscar pro Deppa!

 

Půvabná Keira Knightley, slaďoučký Orlando "Legolas" Bloom, užívající si Geofrey Rush, ale především dokonalý Johnny Depp se prohání Karibikem. Ani ne tak kvůli rybolovu. Prostředkem je sejmutí strašlivé kletby uvržené na posádku korábu Černá perla skrz bájný poklad Aztéků, cílem pak zábavná comicsová podívaná v produkci "krále trháků" Jerryho Bruckheimera. Oscar pro Deppa!

pirát: "Teď poznáš opravdovou bolest!"
Elizabeth: "Máš rád bolest? Zkus nosit korzet!"

Kdo by si to byl před deseti lety pomyslel, ale Johnny Depp je opravdu pirát. Skvěle prospěchářský, drzý, nedbalý a zanedbaný antihrdina Jack Sparow. Prostě pirát. "Pirát osmnáctého století mi připadá jako tehdejší ekvivalent rockové hvězdy. A největší rockovou hvězdou všech dob je pro mě bez debat Keith Richards z Rolling Stones, tak jsem ho do Jacka zakomponoval," svěřil se Depp v nedávném rozhovoru pro Cinemu.

A nic naplat, Keitha Richardse do své postavy zakomponoval přímo geniálně. Jack Sparow je pomilování hodný hajzl, který celé dvě hodiny vypadá, jakoby se neobešel bez drog. Říká nesmysly, neuvědomuje si nebezpečí ("Já jsem kapitán Jack Sparow!") a když chodí, tváří se jako zmatený gay na Love Parade. Přitom divák, který uvažuje, čím se tak asi mohli tenkrát piráti bavit (kromě hazardu, loupení a znásilňování), není daleko od pravdy. Jack Sparow je ochlasta (rum nepiju, ale až se piráti dají na vodku, bude mi fakt hej, johoho), ale ochlasta s přesným srdcem a statečnou šavlí. Nebo tak nějak.

Ještě něco Jack Sparow je (a spousty toho není. Nevěříte? Se podívejte na svoji přítelkyni...). Dokonalá comicsová postava. Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly sice vznikli na základě atrakce v zábavním parku (!), ale od začátku až do konce se tváří jako povedená comicsová adaptace. Ať už jde o prolog, epilog, zvraty v ději (nebudu prozrazovat, jen bych vás ochudil) nebo o vstup hlavních postav na scénu. Ten Jackův je zvláště povedený.

Čímž se dostávám k příběhu. Sfouknu to rychle, takže: mladý kovář Will Turner (Orlando Bloom) miluje dceru guvernéra Elizabeth (Keira Knightley), ona miluje jeho, než si to řeknou, unesou Elizabeth piráti vedení zlotřilým Barbossou (Geofrey Rush) a Turner ve zběsilé snaze zachránit ji, uzavírá obchod s kapitánem bez lodi Sparowem, netušíc, že se po hlavě vrhá do mnohem většího nebezpečí, než si myslel. Konec jsem přeskočil, ale jestli neumřeli (a to asi ne, pač vzhledem k mimořádnému úspěchu filmu se snad dočkáme i pokračování), šťastně žijí dodnes.

Vypadá to banálně, jednoduše, ba přímo nudně, ale opak je pravdou. Scénáristé měli dost sil přidat i kupu dobrých nápadů. A to je, kromě originálního nápadu, který tady pravda trochu pokulhává, přece to hlavní. Věřte mi ale, že nedostatek originality hravě vynahradí  nemrtvý kapitán Barbossa, kterému víno teče přes ztrouchnivělé žvýkací svaly a posléze protéká i mezi kostmi. A Johnny Depp, jak ten je skvělý! Kdosi už napsal, že nehrát v hollywoodské fantastické dobrodružné romanci, jejíž jedinou myšlenkou je, že piráti jsou vážně cool, měl by nominaci na Oscara jistou. Zapomeňte na debakl Ostrov hrdlořezů a vůbec. ZATRACENĚ, U VŠECH ĎASŮ!!! Mami, já chcu být pirát.

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

PIRÁTI Z KARIBIKU: PROKLETÍ ČERNÉ PERLY
PIRATES OF THE CARIBBEAN: THE CURSE OF THE BLACK PEARL
režie: Gore Verbinski
hrají: Johnny Depp, Orlando Bloom, Geofrey Rush, Keira Knightley a další
pirates.movies.com

© 2003, Techno.cz. Text: Radim Bartík (bartias@techno.cz) Foto: archiv
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016