RECENZE

 

Filmová recenze: Kill Bill Vol. 1

Ať jste jakkoli dobří profesionálové, vždy se může něco pokazit. Vyprávět by mohli Jules s Vincentem, Jackie Brownová i Gauneři, co mezi sebou mají nastrčeného fízla. Anebo Nevěsta. V den její svatby, což měl být zároveň i oficiální odchod do "zabijáckého" důchodu v podobě obyčejné mateřské, vpadlo do malého zastrčeného kostela komando bývalý kolegů. A vzali to hezky od podlahy.

 

Ať jste jakkoli dobří profesionálové, vždy se může něco pokazit. Vyprávět by mohli Jules s Vincentem, Jackie Brownová i Gauneři, co mezi sebou mají nastrčeného fízla. Anebo Nevěsta. V den její svatby, což měl být zároveň i oficiální odchod do "zabijáckého" důchodu v podobě obyčejné mateřské, vpadlo do malého zastrčeného kostela komando bývalý kolegů. A vzali to hezky od podlahy.

Nevěsta: "Ti z vás, kdo mají to štěstí, že jsem je nezabila, můžou odejít... Ale bez končetin, které jsem vám usekla!"

Zabili spoustu lidí. Ale hlavního vynechali. Jakkoliv se to zdá zvláštní, Nevěsta (Uma Thurman) coby budoucí matka ve vysokém stupni těhotenství přežila nejen rány a kopance od svých bývalých kolegyň, ale i Billův výstřel směřující na hlavu. Čtyři roky si poležela v komatu, oddaná na milost (jak pro koho, pro ni asi ne) a nemilost Bucka a jeho platících kámošů ("Já jsem Buck a přišel jsem na šuk.").

Buck je holt šikovný kluk. Coby nemocniční zřízenec, možná civilkář, v oddělení beznadějných obětí komatu prostě umí využít situace. Ještě lépe ji ale využije Nevěsta s olověnou destičkou v hlavě. Po jednom rozkousaném jazyku a jedné hlavě roztřískané dveřmi následuje cesta bojovnice, která potřebuje ten nejlepší meč (přesněji řečeno katanu) a pak už přichází seznam pěti jmen, na jehož konci velkými písmeny stojí jednoduché "KILL BILL".

Šíleně geniální maniak z videopůjčovny se po letech uvolil natočit čtvrtý film a armáda fanoušků se tetelí blahem. Když se pořádně zaposloucháte do zvuků blížící se noci, někde v dáli se určitě budu tetelit i já. Inspirován současným trendem tří Matrixů, tří Pánů prstenů a podobně, se (božský) Tarantino rozhodl rozdělit Kill Bill do dvou částí. Nemějte ale strach, i tak se mu asi blbě stříhalo. Ale nakonec se povedlo a jediné, co byla moje kamarádka bezprostředně po skončení projekce schopna říct, bylo: "No, ale každopádně to je blázen." Dodávám, že stylový.

Kill Bill není tolik o hláškách jako Gauneři a především Pulp Fiction. Ostatně už v Jackie Brown byli hrdinové méně prostořecí a více konali. Ale i v Kill Bill se najde dostatek dobrých fórků, pravda většinou nejčernějších. Na druhou stranu, nezbednému členu nechvalně proslulé Yakuzy dokáže pořádně naplácat jen ta největší frajerka. A potyčka na nože, jakkoli plná nenávisti, musí být odložena ve chvíli, kdy se malá dcerka jedné ze zúčastněných vrátí ze školy. Každý přece ví, že zabíjet maminky dětem před očima se nehodí. I když jsou ty maminky pořádné mrchy.

Tarantino bezvadně pracuje s odkazy na kultovní filmy a seriály, s klišé a se skrytými vtípky. Prakticky kašle na příběh, protože Nevěstina cesta za pomstou není ničím jiným než krvavou řeží. Místo toho se soustředí na bezchybné vizuální vykreslení perfektně popkulturního světa. Bojuje se výhradně stylově - na meče nebo aspoň na nože, a stejně stylově se zabíjí. Bojuje se ve vizuálně přitažlivých lokalitách (zejména v části s O-ren Ishi a jejími lidmi). Některé z nich nenápadně odkáží třeba na Tygra a draka nebo Hrdinu (finální souboj s O-ren Ishi). Mafiáni se oblékají stejně jako Gauneři (a sám režisér) do černých obleků, bílých košil a úzkých vázanek. Dokonce je jedna ze sekvencí celá animovaná japonským stylem anime!

Vyprávění se odvíjí v kapitolách a, asi byste to u Tarantina čekali, "napřeskáčku". Divák je tak snadno vtažen do děje dřív, než si to vůbec sám stačí uvědomit a možná mu ani nevadí přemíra krve. Nebo možná vadí, Tarantino ale drastické scény pojímá v parodickém duchu, a tak se z jedné useknuté končetiny v několika málo chvílích vyvalí kdo ví kolik litrů krve. Co víc, mafiáni se při umírání docela legračně potácejí. Až jsem si vzpomněl na některé splattery se zombíky.

Nejdůležitější ale je, že o překvapení není nouze. Jeden můj kamarád poznamenal, že největším a nejstylovějším překvapením by bylo, kdyby Tarantino už žádné Kill Bill Vol. 2 netočil (vysmál by se a zároveň by tak vzdal poctu všem dodnes natočeným sériím). To se asi (naštěstí...) nestane. Na jaře tady máme nášup. Do té doby se nechte ujistit, že Quentin Tarantino, jediný muž který mě "donutil" shlédnout i patnáct filmů za jeden týden, opravdu umí!

Radim Bartík

Hodnocení: 100%

Kill Bill
USA 2003
režie: Quentin Tarantino
hrají: Uma Thurman, David Caradine, Lucy Liu, Daryl Hannah, Sony Shiba
www.killbill.cz

© 2003, Techno.cz. Text: Radim Bartík (bartias@techno.cz) Foto: archiv
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016