RECENZE

 

Filmová recenze: Matrix Revolutions

Třetí pokračování Matrixu hlásá, že každý začátek má svůj konec, pročež v prostředí luxusního masážního salonu specializovaného na praktiky SM (čili Stanislava Moravce), rozehrává a snad i doťukává poslední pokus lidstva vymanit se z nadvlády strojů. Výjimečně teď nemluvím o důvěrném vztahu nezletile se tvářících slečen a vibrátorům podobným chapadlům futuristických mašin. Ale o Neovi, který konečně prohlédl své životní poslání. Otázkou je, jestli by nebylo příjemnější zjistit, zda kapitánka Voyageru nosí spodní prádlo.

 

SmithTřetí pokračování Matrixu hlásá, že každý začátek má svůj konec, pročež v prostředí luxusního masážního salonu specializovaného na praktiky SM (čili Stanislava Moravce), rozehrává a snad i doťukává poslední pokus lidstva vymanit se z nadvlády strojů. Výjimečně teď nemluvím o důvěrném vztahu nezletile se tvářících slečen a vibrátorům podobným chapadlům futuristických mašin. Ale o Neovi, který konečně prohlédl své životní poslání. Otázkou je, jestli by nebylo příjemnější zjistit, zda kapitánka Voyageru nosí spodní prádlo.

Morpheus: "Přece jsi nevěřila ve Vyvoleného?!"
Niobe: "A stále nevěřím... Ale věřím Neovi."
Neo: "Díky."

TrinitySnem mnoha tvůrců je vymyslet "něco", co by se stalo kultem a posléze pokud možno fenoménem léta oprašovaným a diskutovaným stovkami zarytých fanoušků. S původní trilogií Star Wars se to povedlo Lucasovi, který je v tomto ohledu vůbec pilným snažílkem, a když mu to následně nevyšlo s Ronem Howardem a fantasy Willow, zpráskal bičem Spielberga, aby mohl vzniknout Indiana Jones. Zvládl to Blade Runner a zatím si perfektně vede i Jacksonův Pán prstenů. Star Trek, Twin Peaks, Akta X nebo Babylon 5 jsou seriály, kterým se v těchto ohledech také nedá nic vytknout. A co Matrix?

Ten úplně první byl něčím naprosto geniálním, do té doby nevídaným. Mainstreamové filmy hollywoodské továrny na sny definitivně infikoval kung-fu virem dlouhodobě řádícím v Hong Kongu. A přinejmenším na tomto místě je třeba zatleskat, protože to, co se léta nedařilo osvědčeným rodilým tvůrcům v čele s polobohem Johnem Woo, zmákli bratři Wachowští téměř mimochodem. Animovaná odbočka s názvem Animatrix spolehlivě navnadila všechny fanoušky, aby je pokračování s podtitulem Reloaded mohlo rozdělit na dva tábory. Jedni zarytí zastánci, jiní zarytí odpůrci. Mimochodem, podle mě je Reloaded slibným prostředkem série, který plně nevyužil možnosti teorie o "odbojných" programech (upíři a duchové).

MorpheusS Revolutions to není jiné. Zatímco někteří tvrdí, že máme co do činění s geniálním zakončením celé série, které zodpoví všechny otázky, jiní nechápou (?) a zavrhují. Revolutions skutečně chce zodpovědět všechno to, co jsme po shlédnutí Reloaded jen hádali. Nebo se tak aspoň tváří. Ve skutečnosti jsou totiž veškeré debaty opět plné nejednoznačných jinotajů a většina zainteresovaných spíš vypadá, že raději kopla pár panáku, takže mluví z cesty (dialogy jsou místy vyloženě jalové, viz titulek). Sám Neo posléze otevřeně přiznává, že vůbec netuší o co tady jde. A já, ač nejsem žádný Spasitel, to otevřeně přiznávám taky.

Nechci tím říct, že bych nechápal vyvrcholení bitvy o Sión mezi lidmi a stroji, Smithovy možnosti v rámci Matrixu, respektive mimo něj, nebo závěrečný dopad souboje Nea se Smithem. Nechci tím ovšem ani říct, že bych to všechno chápal dokonale (například mi vůbec není jasné, co se stalo s "odbojnými programy"). Pokud se divíte a zdají se vám pointy zjevné, musím s vámi souhlasit. Ale pak tvrdím, že zatímco Matrix a Matrix Reloaded naznačili pravidla poněkud inteligentnější hry, Matrix Revolutions sklouzlo k obyčejnému polopatickému vyprávění "Pohádek ovčí babičky".

MatrixSamozřejmě se v Revolutions dá najít spousta kladů (výborný Hugo Weaving jako agent Smith, výrazné vlivy japonské mangy a anime, zajímavý souboj v klubu, nejednoznačný happy end), ale ty samy o sobě nestačí. Wachowští očividně chtěli nové Star Wars, ve své urputné snaze se zamotali do vlastních sítí a museli se jimi nakonec prosekat přímou cestou. I proto jsem byl vzhledem k síle předchozích částí trilogie zklamaný a pokud jsem se bavil, bavil jsem se jako při sledování některého z novějších Star Treků. Samozřejmě, že to je skvělá zábava, ale nic z čeho by si David nadšením rval chlupy z nosu a Markétka zas a znovu ucvrkávala do gatěk, když zaslechne: "I am your father."

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Matrix Revolutions
USA 2003
režie: the Wachowsky Brothers
hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie Ann Moss, Hugo Weaving, Jada Pinkett Smith

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016