RECENZE

 

Filmová recenze: Zrůda

K nepoznání změněná Charlize Theronová v Oscarem ověnčené roli masového zabijáka, který byl k vraždění přinucena, ale bohužel vraždil i když už nemusel.

 

Aillenn: „Už jsem se chtěla zabít, ale pak jsem si uvědomila, že mám v kapse ještě pár dolarů, a kdybych to udělala, bylo by to, jako bych toho posledního vykouřila zadarmo.“

zruda3U filmů s autobiografickými rysy, které své hrdiny zrovna nehýčkají na růžovém nadýchaném obláčku s usměvavým králíčkem Azuritem, se na úvod vždycky chce napsat: Život je svině. Je to už poněkud otřelé slovní spojení, zvlášť když se jedná o film s masovým vrahem, který byl ke vraždění v podstatě „donucen“.

Zkusme tedy začít jinak: Život Aileen Wuornosové se (aspoň ve filmu Patty Jenkinsové) podezřele podobá ne králičku Azuritovi, ale jeho smradlavé mrtvolce hnijící v zatuchlém koutě nepoužívané koupelny. A stejně jako mrtvolka, i život Aileen Wuornosové má v sobě mnoho tragického.

V dětství zneužívaná, po smrti rodičů opuštěná všemi (i sourozenci), od třinácti let šlapající ulici. Zrovna se chtěla zabít, když, podle svých vlastních slov, si uvědomila, že má v kapse ještě pár dolarů a v případě, že je neutratí, to bude jakoby toho posledního „vykouřila zadarmo“.

zruda2A tak najednou byla v baru, shodou okolnosti lesbickém, a najednou vedle ní seděla křehká a nesmělá Selby (Cristina Ricciová). Aileen se naposledy (a poprvé?) v myšlenkách obrátila k Bohu a On na její výzvu odpověděl vším, co měl k dispozici.

Aileen a Selby se zamilují a vypadá to, že Aileen už není sama a nemá důvod se zabíjet. Dostala snad ještě jednu šanci? To, že se znovu rozhodla šlapat ještě nelze chápat jako chuť svou šanci promarnit. Naneštěstí hned prvním byl násilnický zvrhlík, který Aileen bil, znásilňoval a mučil.

Musela ho zabít. Bohužel jí to vyšlo. Příliš rychle zjistila, že peníze se dají získat i snadněji než prodejem svého těla. A prvotní „předsevzetí“ zabíjet jen úchyly (které v Aileených očích přeci jen na úchyly degeneruje téměř všechny muže), muselo vzít za své.

Přesto je těžké jednoznačně prohlásit, kdo je opravdová zrůda. Aileen, která byla odmalička „špatná“ a pro kterou asi ani nemohla být cesta zpět. Společnost, která předem rozhodla, že jako šlapce jí žádná šance na nápravu ani nepřísluší, a tak ji žádnou nedala? Nebo zamilovaná Selby, která Aileen nejprve vyčítala, když se pro její lásku rozhodla změnit a později ji dokonce pro své vlastní dobro prodala?

zruda1Bývalá modelka Charlize Theronová, která v roli Aileen vypadá neuvěřitelně škaredě (vzpomeňte třeba na její nádhernou femme fatale svádějící bratra a zároveň Satanova synka Keanu Reevese v Ďábelském advokátovi) si za svůj výkon vysloužila Oscara. Vynikající je ovšem i druhdy zázračné dítě Christina Ricciová, jejíž Selby je pro mě osobně dokonce ještě o chloupek přesvědčivější a pravdivější.

Zrůda není (v souladu se svým názvem) pěkný film a jsem si jistý, že už ho nikdy nechci vidět znovu. Ačkoli pojednává o tématu, se kterým se v kinosálech nerad setkávám, nemůžu Zrůdě upřít, že je napsaná, natočená a zpracovaná vynikajícím způsobem.

Vadí mi jen jedno. Nejsem si jistý, jestli bych se měl radovat z lásky později usvědčené masové vražedkyně a dokonce litovat jejího trestu. Ne všichni, které potkala, byli úchylové. Ale pozabíjela je téměř do jednoho.

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

Monster USA 2003
scénář a režie: Patty Jenkinsová
hrají: Charlize Theronová, Christina Ricciová, Bruce Dem
http://www.monsterfilm.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016