RECENZE

 

Filmová recenze: Kráčející skála

Zatím nekorunovaný nástupce kalifornského guvernéra Arnieho vystupující pod jednoduchým uměleckým pseudonymem The Rock snaživě buduje kariéru nezlomného drsňáka se smyslem pro fair play. A je to docela fajn.

 

Zatím nekorunovaný nástupce kalifornského guvernéra Arnieho vystupující pod jednoduchým uměleckým pseudonymem The Rock snaživě buduje kariéru nezlomného drsňáka se smyslem pro fair play. A je to docela fajn.

Chris: "Tohle je poslední varování. A opravte si světla."
šéf kasina: "Nic s nimi nemám…"
Chris: (jednou ranou je rozmlátí kusem dřeva) "Teď už jo."

Chris Vaughn (The Rock alias Dwayne Johnson) se vrací po letech do rodného městečka. Kariéru v armádě pověsil na hřebík a těší se na domácí idylu. Ta už ale není tím, co bývala. Kdysi klidný zapadákov je skrz naskrz prolezlý drogami a korupcí. Za všechno může místní kasino, které "tak vkusně doplňuje horskou scenérii".

Ač bývalý člen elitních jednotek, je Chris v zásadě nekonfliktní. Snese mnohé, ale ne, aby jeden z jeho přátel prohrával s cinknutými kostkami. Dál je to celkem jasné. Zainteresovaní se snaží "nezvladatelného" Chrise zabít, pak podplatit a nakonec, když se vyskytne záminka, odstranit soudní cestou.

Chris ovšem vezme obhajobu na vlastní pěst a předvede menší politický projev: Shledejte mě nevinným, budu kandidovat na šerifa a tohle město očistím. Samozřejmě, že poté co ukáže jizvy na prsou (způsobila mu je ochranka místního kasina), nemůže se stát jinak.

Tak se vyhrávají soudní procesy i politické kampaně v amerických akčních filmech a tak se v Americe jedná se zločinem vůbec. Kráčející skála je samozřejmě v mnohém naivní, ale na rozdíl od jiných filmů může zatnout aspoň drápek reality díky tomu, že scénář vznikl na základě pravdivých okolností.

Ne, že by to hrálo roli. Kráčející skála je podle skutečnosti asi tolik co Akta X. Podstatné je, jestli obsahuje příjemné akční scény a hlavně, kdo se v nich mlátí. Což je to největší plus filmu, protože za Kráčející skálu se ze všech sil bije charismatický (bývalý wrestler) The Rock.

V souvislosti s ním jsem už v recenzi na film Vítejte v džungli psal, že mě příjemně překvapil. Teď to musím zopakovat. The Rock má rozhodně potenciál zaujmout uvolňující se místo Arnolda Schwarzeneggera. Vše záleží jen na tom, bude-li mít štěstí a podaří-li se mu natočit aspoň jeden vynikající akční film.

Filmy jako Conan Barbar, Pravdivé lži a především Terminátor a Terminátor 2: Soudný den však "nerostou na stromech", proto je celkem pochopitelné, že The Rock zatím kope jen za okresní ligu. Doufejme, že to tak nezůstane dlouho, jeho charismatu a snad i určitého komediálního nadání by rozhodně byla škoda (ok, ok, oblíbil jsem si svalnatého chlápka a stydím se to napsat).

The Rock má na plátně stejnou autoritu jako Schwarzenegger, plus je herecky tvárnější, na rozdíl od van Damma nevypadá jako utečenec z baletní školy, takže vážně konkuruje i chraplavému Vinu Dieselovi. Proto lehce nadsazené hodnocení.

Kráčející skála je film, který vás může jen pobavit. Nic víc. Žádný hlubší smysl neobsahuje a ani se nesnaží předstírat, že ano. Aspoň se ale za každou cenu netváří ultra cool. Obsahuje jednoduchý dobře známý příběh a odehrává se v pěkném prostředí. Pokud můžete, otevřete si pivo a užijte si tenhle film bez předsudků. Jinak vám třeba "přestanou fungovat" zadní světla.

Hodnocení: 80%

Radim Bartík

Walking Tall
USA 2004
scénář: David Klass, Channing Gibson
režie: Kevin Bray
hrají: The Rock, Neal McDonough, Johnny Knoxville
www.walkingtallmovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016