RECENZE

 

Filmová recenze: Muž v ohni

Zkrachovalá existence Denzel Washington popíjí Jacka Danielse, protože tady není od toho, aby se s malou Dakotou Fanningovou kamarádil. Pak mu vezmou smysl života a bude je to bolet.

 

Zkrachovalá existence Denzel Washington popíjí Jacka Danielse, protože tady není od toho, aby se s malou Dakotou Fanningovou kamarádil. Pak mu vezmou smysl života a bude je to bolet.

Lisa: "Co budete dělat?"
Creasy: "To, co umím nejlépe. Zabiju je. Každého, kdo na tom vydělal, každého, kdo se na tom přiživil, každého, kdo se na mě podívá."

Creasy (Denzel Washington) odešel z armády a teď se jako zbloudilá ovce potuluje jen tak kolem. Volný čas nerovnoměrně prokládá pitím Jacka Danielse, čtením Bible a navštěvováním starých přátel. Jedním z nich je i Rayburn (Christopher Walken), který si v Mexiku žije jako paša a který Creasymu dohodí práci.

V Mexiku je denně uneseno několik dětí kvůli výkupnému, přičemž hrozivé procento těchto únosů končí tragicky. Práce bodyguarda Creasymu přesto připadá jako snadný džob s jediným problémem: Téměř přechytřelou Pitou (Dakota Fanningová). I když se Creasy hned na začátku rozhodne nepouštět si malou sympatickou blondýnku k tělu, postupně se z něj stává Medvídek Creasyček (jak si ho Pita pojmenovala) a je tomu rád.

Pak ale dojde k nejhoršímu - k očekávanému únosu. Pita zmizí, Creasy málem zemře a ještě všechnu špínu hodí na něj. Plán s předáním výkupného selže a po několika denním vylehávání na nemocničním (později dokonce veterinárním) lůžku uzrává čas pomsty. A jak v jedné scéně říká Rayburn: "Člověk může být umělcem v čemkoliv. Creasyho uměním je smrt. A právě se chystá vytvořit své mistrovské dílo."

Top Gun, Nepřítel státu, dokonalý Poslední skaut) věnuje nezvykle mnoho času vznikajícímu přátelství mezi Creasym a malou Pitou. Novelu A. J. Quinnella, podle které vznikl scénář, jsem nečetl, ale odhaduju, že i ona je na tom podobně. Čím déle sledujeme rodící se vztah, tím snadněji si uvědomíme protiklad mezi vojákem pronásledovaným výčitkami svědomí a nevinnou holčičkou.

"Úvodní" seznamovací sekvence je ale možná přeci jen moc dlouhá. I když hlavně díky ní lépe pochopíme paradox a pointu příběhu (Pita Creasyho zachrání, ale právě kvůli únosu ne úplně), celkovou stopáž filmu protáhne na 146 minut. Asi nebude diváka, který by neustále jedním okem nesledoval, odkud se vynoří slíbení únosci.

Ve chvíli, kdy se Creasy vydává na cestu pomsty, mění se až rodinný tón filmu na krvavé drama. Svou syrovostí (a surovostí) chvílemi připomíná Odplatu Mela Gibsona, chvílemi jsem vzhledem k absurditě některých scén (poklidný rozhovor při uřezávání prstů, semtexová nálož v padoušské zadnici) podezříval Quentina Tarantina, jestli v tom nemá taky tak trochu prsty.

Tony Scott podává svou verzi gangsterského příběhu s tvrdou naléhavostí, kterou nejlépe zachycuje úvodní scéna neznámých únosců s neznámým uneseným. Ještě než skončí titulky, můžete se začít o sympatickou Pitu právem bát.

Hodně mu pomáhají herci: standardně charismatický Christopher Walken, přesvědčivý Denzel Washington a především malá Dakota Fanningová. Ta vzhledem ke svému věku překvapuje nejvíce a pokud se v dnešních dnech dozvídáme, že jejím dalším projektem má být ambiciózní Spielborgova sci-fi Válka světů, můžeme jen být rádi. Moc rádi.

Přes všechen obsažený černý humor není Muž v ohni veselá a navzdory melodramatickým rysům ani rodinná podívaná. Creasyho vražedné chování taky není správné. Ale rozhodně je spravedlivé!

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

Man on Fire
USA 2004
scénář: Brian Helgeland podle novely A. J. Quinnella
režie: Tony Scott
hrají: Danzel Washington, Dakota Fanningová, Christopher Walken, Marc Anthony
web: www.manonfiremovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016