RECENZE

 

Filmová recenze: Santa je úchyl

Kdo není úchyl, ať zvedne ruku. He, he, tak to ne Michale, ty jsi teda pořádný úchyl. A ty Aničko, ty si snad ze mě děláš srandu? Všichni jste úchylnější než Kutil Tim. Ale nikdo není Santa. Ani Kutil Tim.

 

Kdo není úchyl, ať zvedne ruku. He, he, tak to ne Michale, ty jsi teda pořádný úchyl. A ty Aničko, ty si snad ze mě děláš srandu? Všichni jste úchylnější než Kutil Tim. Ale nikdo není Santa. Ani Kutil Tim.

Děcko: "Ty nemáš pravé vousy."
Willie: "Měl jsem pravé, ale onemocněl jsem a vypadaly mi.“
Děcko: "Jak se to stalo?“
Willie: "Spal jsem se ženou, která nebyla moc čistá.“
Děcko: "S paní Santovou.“
Willie: "Spíš s její ségrou.“

Willie (Billy Bob Thornton alias "Ten-který-kdysi-tančil-s-Angelinou-Jolie") je hodně hnusný Santa. Představte si tu hnědou věc, kterou sousedka neodklidila po svém pudlovi, vám se přilepila na podrážku a všimli jste si toho až v tramvaji, když jste plni spravedlivého hněvu zařvali "Kdo to tady sakra tak smrdí..! A všichni se dívali na vás. Bylo to fakt hnusné. A tenhle Santa je ještě tak desetkrát hnusnější.

Není na něm nic svatého. Jí a kadí jako každý další Santa. Po Vánocích nedělá nic až do března a pak to rozjíždí jako Velikonoční zajíček. Velikonoční zajíčkové jsou úchylové, ale Santa Willie je pořád větší. Jeho koníčky se dají shrnout slovy alkoholismus-ženy nadměrných velikostí-anální sex. A častěji než tradiční Ho, ho, ho je na metry daleko slyšet: "Já se pochcal."santa

Tohle by už stačilo na pořádně cynický "vánoční" film (asi proto ho studio uvedlo v patřičném náskoku před Vánoci) a není to všechno! Willie se totiž živí jako kasař. S parťákem Marcusem (Tony Cox) každý rok vytipuje jiné nákupní středisko. Pár dní dvojice otročí jako Santa a jeho roztomilý skřítek, obhlídnou přitom terén a na Štědrý den vybílí sejf.

Zdá se to být stabilní fuška. Jenže i předem dané jistoty (ve Willieho případě uchlastání se k smrti) se můžou náhle změnit. Nejprve se objeví servírka Sue (Lauren Graham), která ve Williem vidí vcelku sympatického člověka. Jistě, židovku v dětství nikdy neslavící Vánoce něco neodbytně nutí v autě na opuštěném parkoviště přerývavě křičet "fuckmesantafuckmesanta". Ale i tak je tu poprvé někdo, kdo má Willieho opravdu rád.

A pak přijde i ten kluk (Brett Kelly). Šikanovaný tlouštík, ze kterého je Williemu tak zle, že se rozhodne ukázat mu, jak se bránit. Z nesourodé dvojice se stane něco na způsob přátel a světe div se, Willie se změní. Ne, že by přestal chlastat nebo provozovat anální sex. Myšlenky na sebevraždu ale zažene tím, že zmlátí pár cizích děcek. A co víc, dobře ví, že to "jeho" děcko letos musí dostat dárek, děj se co děj.santa

Hodně netypická, hodně černá, hodně vulgární a hodně cynická vánoční komedie rozhodně není filmem, který byste si chtěli pouštět v časech lásky a klidu. V době hektických příprav na onen toužebně očekávaný klid (a vlastně v pohodě v jakékoliv roční době, stačí když je hektická) by ale mohla bodnout. Pokud tenhle hrubozrnný humor, vedle kterého jsou Prci, prci, prcičky lehce pubertálním pošťuchováním, skousnete.

Já jsem ho skousnul, bavil jsem se obstojně a někdy jsem se i na celé kolo pořádně smál. Sympatie k nihilismu, který film propaguje, budou rozhodně vaší výhodou. Stejně jako láska k tvorbě bratří Coenů, kteří film produkovali. Pokud zbožňujete jejich výborný manifest ledabylé elegance (?) s názvem Big Lebowski, troufám si odhadnout, že vás Santa pobaví. santa

Nemusíte si ho později koupit na DVD, nemusíte ho ani chtít vidět znovu a rozpačité přítelkyni můžete tvrdit, že to nebylo vcelku nic moc. Ale kdesi v temném koutku duše si budete muset tajně přiznat, že jste se kurva dobře pobavili.

Hodnocení: 80%

Radim Bartík

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Bad Santa
USA 2004
scénář: Glenn Ficarra a John Requa
režie: Terry Zwigoff
hrají: Billy Bob Thornton, Tony Cox, Brett Kelly, Lauren Graham
web: www.badsantamovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016