ROZHOVOR

 

HW-News: MIDI Armada aneb dojmy a rozhovor z předváděčky

V příjemném prostředí studia Sejf jsme se jednoho říjnového večera sešli s Jaroslavem Kolejkou z brněnské firmy Tekol a podívali jsme se na zoubek jejich programu MIDI Armada. Zde jsou tedy první dojmy z předváděčky tohoto zařízení a zároveň rozhovor s člověkem nejpovolanějším.

 

První dojmy

Jelikož osobní zkušenost vydá za tisíc slov, domluvili jsme si malou předváděcí akci přímo u nás v Praze, při které nám Jarda názorně předvedl použití MIDI Armady v praxi a následně jsme si sedli a vyzpovídali ho ohledně pozadí vzniku a plánů dalšího vývoje.

MIDI Armada slouží jako rozhraní, které umožňuje ovládat DJské programy pomocí dotykové obrazovky - v tomto případě jsme měli možnost si vyzkoušet, jak lze hrát z Traktoru na velkém 23" monitoru. MIDI Armada běží souběžně s DJ softwarem a slouží tedy jako jakási mezivrstva, která převádí pokyny z dotykové obrazovky na MIDI instrukce, které pak přes virtuální sběrnici může přijímat spuštěný DJ program.

K samotnému ovládání z obrazovky pak slouží interaktivní prvky rozmístěné na pracovní ploše, které reagují na dotyk a poskytují zpětnou vazbu o aktuálním stavu. Samotné rozhraní sestává ze tří samostatných ploch, kdy každá nabízí přístup k různým funkcím (např. efekty nebo procházení knihovny). K programu samotnému ještě náleží "utilitka", která umožňuje vytvářet vlastní ovládací schémata, takže není problém si vytvořit vlastní rozhraní ušité každému dle jeho individuálních potřeb.

Díky tomu, že MIDI Armada používá ke komunikaci MIDI protokol, tak se neomezuje pouze na DJ programy, ale lze ji využít k ovládání čehokoliv, co toto rozhraní podporuje. Takto se zde nabízí velký potenciál pro ovládání VJských programů nebo pro živé hraní např. z Abletonu. Ale více o tom již v našem rozhovoru...

MIDI Armada

Stanjah zkouší, co MIDI Armada dokáže

Rozhovor

Jardo, na úvod bych tě rád poprosil, jestli bys nám představil vaši firmu a zběžně i váš produkt, abychom věděli, o čem si budeme dnes povídat...

Jmenuji se Jára Kolejka, zastupuji firmu Tekol a jsem tvůrcem softwaru MIDI Armada. MIDI Armada je vlastně softwarový MIDI kontroler, který se ovládá z dotykové obrazovky a funguje úplně stejně jako ten hardwarový. Jsou na něm ovládací prvky, které si uživatel může uzpůsobit tak, aby mu ergonomicky vyhovovaly. S jejich pomocí a skrze protokol MIDI pak může ovládat DJ software, jako je Traktor nebo v blízké budoucnosti i produkční softwary, například Reason.

Mohl bys nám, prosím, říct, co vás vedlo k tomu začít právě s tímto softwarem a jak dlouho na něm už pracujete?

My si pořád zahráváme s velkými dotykovými skly, řekněme ve formátu 22 až 46 palců úhlopříčky, a tak nás primárně vedla potřeba mít k tomu ovládací software. Pro platformu Windows nebylo v té době k dispozici nic, co by nám dokázalo sloužit podle našich představ a tak jsme si museli udělat takový software sami. Vývoj trval systémem práce po práci asi tak rok.

Aha, takže celý projekt nebyl od začátku cílený na DJe? Kdyby ses tedy vrátil úplně na začátek jeho vzniku, jaká byla celá jeho historie?

Já jsem původní profesí chemik a odmala jsem měl laboratoř, kterou teď už mít nemůžu. Chtěl jsem si proto udělat takový fyzikální přístroj a k němu i display, který by byl tak trochu "sci-fi", tedy průhledný a dotykový. Založil jsem si kvůli tomu i firmu Technology Kolejka - Tekol, protože když dneska člověk chce trošku víc dělat hobby, nemůže přijít jako Jára Kolejka, to se s ním prostě nikdo nebude bavit. :) Bylo proto nezbytné založit s.r.o, abychom mohli komunikovat s firmami a nechat si například dělat díly na zakázku - díky tomu jsme byli schopni nakonec display vyrobit. Postupem času jsme ale zjistili, že větší potenciál by mohl být v DJingu. Začali jsme dělat větší a větší formáty, z původní velikosti 10 palců jsme se dostali až na 46 palců, ale k tomu jsme najednou potřebovali nějaký software.

MIDI Armada

Jára Kolejka s prototypem 46" dotykové obrazovky

Zaujal mě ten zlom, kdy se celá věc začala posouvat DJským směrem. Máš nějaký hudební background?

My jsme měli kdysi kapelu, někdy v roce 1999 jsme dokonce vydali svépomocí i CDčko, a díky tomu mám kamarády, kteří jsou aktivní DJové. Jsou to převážně lidi z okolí Brna, co hrají primárně techno, ale je na nich zajímavé, že se už nevěnují jen DJingu.

Takže je to váš nadšenecký projekt? Mohl bys nám představit, kdo všechno se ještě na vývoji MIDI Armady spolupodílí?

Je to hlavně můj nadšenecký projekt, protože jsem asi ten, co s tím teď tráví nejvíc času. Jelikož ale nejsem DJ, tak samozřejmě spolupracuji s dalšími lidmi, kteří mi například pomáhají s testováním, poskytují zpětnou vazbu nebo pomáhají s hardwarem. V současné době nejvíce spolupracuji s DJi Matymurem a Marcusem, kteří mi dávají feedback ohledně ergonomie. O marketing se mi zase stará Radim Slaný, což je kamarád, který se toho chytl a má to teď taky jako svůj koníček. Bez něho by to dneska nestálo tam, kde to je a nikdo by o MIDI Armadě nevěděl. Dále mi ještě hodně pomáhá můj švagr, hlavně s hardwarem, tedy s takovými věcmi, jako jsou práce se sklem, hliníkem, s vrtáním a tak podobně... Pořád ale hledáme testery, protože nemáme například nikoho z oblasti lomeného beatu nebo z klasické elektroniky. Chtěli bychom to trochu otevřít, zatím je to jen úzce zaměřené.

Jak jste tedy daleko s tím vaším hardwarovým řešením?

Hardwarové řešení je hotové ve formě prototypu a dělá mi společnost v mém malém bytě. Není bohužel ještě k dispozici ve finální podobě, protože asi před rokem, v době, kdy jsme to dodělali, ještě nebyly k dispozici dotekové folie takové kvality, aby vyhovovaly pro DJing. Vyhovovaly tak maximálně pro nákupní centra nebo pro edukativní účely. Dneska ale už ty folie jsou a je to na mém "to-do listu".

Myslíš si tedy, že se váš software vyvíjí víc směrem jako obecný software, nebo bude spíš k využití pro ten váš hardware?

Náš hardware byl impuls, který mu dal vzniknout, ale rozhodně to cílíme na obecné použití. To znamená, aby každý, kdo používá software, nebo zařízení pro DJing, VJing, nebo produkci, a komunikuje pomocí prastarého jazyka MIDI, může využít náš software. MIDI Armada dokáže MIDI interpretovat a vysílat, takže naše snaha je udělat co nejuniverzálnější software...

Já si tak trochu pamatuji, že před pár lety proběhl po webech "hype" ohledně dotykových zařízení pro DJování. Má váš program nějakou inspiraci, nebo souvislost s touto vlnou?

Určitě vím o projektu Alana Smithsona z Ameriky. Když jsem ho poprvé kdysi dávno uviděl, tak jsem řekl jen: "wow". V prvních fázích našeho projektu to byla určitě silná inspirace...

MIDI Armada

Rozhraní pro Reason

Myslíš, že má váš software i potenciál pro video DJing?

Doufám, že ano. Hned po Reasonu bychom chtěli implementovat i Visual Jockey a Elektroniku, protože se jedná o "freeware", skvěle fungují a oba dva softwary jsou ohledně VJingu nadupaný! Idea je taková, že by pak mohl probíhat simultání DJing a VJing, což znamená, že jeden MIDI kanál by mohl ovládat DJ i VJ software. Teoreticky by DJ nepotřeboval VJe, pouze mu bude stačit "preset" pro VJ software a změny, které bude dělat při DJingu, se projeví i na videu.

Zmiňoval jsi Reason, ale jak to vypadá s podporou tzv. live-actů, např. hraní z Abletonu?

Chystáme se na to! Dělal jsem si tak trošku průzkum, na co se v našich zeměpisných šířkách hraje nejvíce a je to Traktor a Ableton Live. Rád bych se na to tedy zaměřil, ale bohužel se nedá dělat vše naráz, takže jako první bychom chtěli zkusit sáhnout na ten Reason a pak na ten VJing.

Plánuješ i podporu pro "MIDI send", aby mohl tvůj program i přijímat signály, ne jen vysílat?

Určitě! Dokonce už proběhly i nějaké testy pro verzi 1.2, řekl bych, že i úspěšně, ale ještě bych tuhle věc nechal uzrát... Prozatím to mám ve stádiu alfy.

A máš i nějaké další dlouhodobé plány?

Rád bych časem implementoval i čvrtou obrazovku a na ní dvouoscilátorový syntetizátor. To je věc, kterou tam hrozně moc chci, protože jsem kdysi pod značku Asymptotic Valley jeden uvolnil. Ten synťák stále funguje, je celkem takový příjemný - podobný Subtractoru v Reasonu a měl svého času slušný download i dobrou recenzi na Synthtopii. V podstatě k němu stačí jen dodat sequencer.

To zní jako hodně zajímavé dlouhodobé plány! Mohl bys nám tedy shrnout, v jaké fázi vývoje se teď nacházíte? Je váš software už k dispozici? Případně máte i nějaký konkrétní plán pro další verzi?

Ano, MIDI Armada je k dispozici, aktuálně ve verzi 1.1. Sestává ze dvou hlavních částí - MIDI Armada Editor a MIDI Armada Player. Editor je "freeware" ke stažení na naších stránkách a MIDI Armada Player je k dispozici ve formě "trial verze" tamtéž. Pracujeme již na verzi 1.2. V ní plánujeme hlavně implementovat podporu dříve zmíněných softwarů. Ta podpora možná funguje už teď, ale ještě to musíme vyzkoušet a odladit, případně přidat konfigurační soubory. Dále bych chtěl uživatelsky přívětivější rozhraní, například mi byla šéfem Reason Academy vytýkána určitá strohost celého "interface" a na rovinu mi řekl, že s tímhle layoutem nechce mít nic společného. Já mám na druhou stranu tu strohost rád, ale je pravda že by to chtělo rozšířit možnosti editace ovládacích prvků, protože je to věc, která má velký vizuální potenciál.

MIDI Armada

MIDI Armada běží i na dotykovém notebooku

Zmiňoval jsi, že stále hledáte "testery"... To by mohla být příležitost pro vážné zájemce, jak získat plnou verzi MIDI Armady zdarma. Existuje nějaký takový způsob?

Jedna taková promo akce právě probíhá na našich stránkách. Pokud si někdo software vyzkouší, bude mu vyhovovat a koupí si ho, tak mu garantujeme 100% návrat peněz v momentě, kdy s ním natočí nějaké zajímavé video. Stačí nám poslat link na YouTube a pokud tam bude nějaký relevantní počet shlédnutí, na stránkách je napsáno 500, ale není to striktně dané, tak dostane zpátky peníze přes Pay-Pal.

Výborně, to zní jako skvělý důvod, proč se o MIDI Armadu zajímat. Moc ti děkuji za rozhovor i předváděčku a ať se daří!

Ptal se rudy v říjnu 2016.

Za firmu Tekol odpovídal Jára Kolejka

Ve studiu Sejf nás hostil DemiJohn

foto: Tekol, archiv

Oficiální stránky MIDI Armada najdete zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016