ROZHOVOR

 

Bariel: "Je důležitý mít upřímnej feedback..."

Bariel, vlastním jménem Jakub Baierl, je hudebník z pražských Vršovic, který působí ve dvoučlenné kapele Méta Monde, jež letos vyhrála Startér Radia Wave. Kromě toho se věnuje i sólové tvorbě a je členem partičky Yoga Kolektiv. My jsme se s tímto talentovaným hudebníkem sešli jednoho slunečného dne před letenským Luftem, abychom si popovídali o všech jeho hudebních aktivitách i chystaných novinkách...

 

Díky, že sis našel čas na rozhovor a první tradiční otázka je tu... Jak se ti vede?

Díky za pozvání! Vede se mi krásně, piju tady pivo před Luftem v dobrý společnosti, takže všechno super...

Pověz nám, jaká byla tvá cesta k hudbě jako takové? Ty se jak v kapele Méta Monde, tak i ve vlastní tvorbě zaměřuješ na synthpop a experimentální pop, tak jaká byla tvá cesta k synťákům?

Pocházím ze Sušice z hudební rodiny, děda je sbormistrem a celá hudební rodina mě k tomu už od malička vedla. Vystudoval jsem jazzové i klasické piano, následoval přesun do Prahy na ČVUT, kde bylo hodně lidí, které zajímá ta technická stránka a často inklinují i k hudbě. Elektronika mě přitom dřív tolik neoslovovala, poslouchám ji třeba až posledních pět nebo šest let. Pořádal jsem různé DJ večírky, kdy jsme s bráchou vždycky někde udělali nějakou menší párty, ale abych se vrátil k původní otázce, tak od malička jsem hrával v různých jazzových kapelách, alternativních kapelách a po přesunu do Prahy jsem taky působil v různých projektech. Tady v Praze se k tomu mnohem dřív dostaneš... Chodil jsem hodně na koncerty a na GoOutu pořád sledoval, co se kde děje a kam bych vyrazil za zajímavou hudbou. Hlavně jsem chodil na to, co jsem neznal, protože díky tomu se kolikrát dostaneš k fakt k zajímavým věcem. Jako jeden z prvních mě strašně bavil Bonobo, což byl na živo úplně skvělej zážitek a tam jsem si řekl, že to je přesně to, co bych chtěl dělat. Následně jsem si pořídil první synťák od Korgu, na kterej jsem hrál v jedné kapele jenom basový linky jednou rukou, a druhou rukou pak piano a synťák. Hodně mě ovlivňovaly osmdesátky jako Erasure, Blondie, Tears for Fears, Donna Summer, zkrátka všechny tyhle osmdesátkový projekty, kde je ta elektronika strašně cítit a je to nadčasový. Postupně mě přestalo bavit hrát v různých projektech, takže jsem ukončil skoro ve všech svoje působení a zavřel se doma, kde jsem začal psát album.

Meta Monde
Takže takto můžeme označit začátek Méta Monde, nebo k této kapele vedla ještě delší cesta?

Přesně tak, tohle byl ten začátek Méta Monde. Poslouchal jsem hodně hudby k inspiraci, psal jsem vlastní věci a cestou do práce a z práce pořád poslouchal podcasty a novou hudbu. To ti dodá nejvíc inspirace, protože si z toho vybereš pro tebe zajímavý aspekty, který jsou použitelný ve vlastní tvorbě. Když se mi tedy v nějakém tracku líbil synťák, tak jsem si to nahrál a doma zkoušel vytvořit podobný sound a různě s tím pracoval. Učil jsem se, jak ti moji oblíbení producenti tvoří
jednotlivé zvuky a podle toho pak vytvářel vlastní sound. Potom jsem si nainstaloval Ableton a zkoušel skládat nějaké projekty, přičemž s jedním jsem byl celkem spokojenej, tak jsem ho poslal Romanovi, který tvoří druhou polovinu Méta Monde. S Romanem jsme si jednou u piva řekli, že si uděláme kapelu, čemuž ještě předcházel nápad na vlastní textilní značku. Před pár lety jsem si koupil šicí stroj a začal šít trika, Roman dělal skvělý designy, takže jsme založili textilní firmu a až následně jsem začal dělat na tý hudbě. Poslal jsem mu tedy ten track, jemu se to líbil a tak jsme si řekli, že uděláme Méta Monde a už jsou to vlastně dva roky, pokud se nepletu.

Takže z dlouhodobého kamarádství přes výrobu triček až ke kapele...

To bylo přesně to hlavní. Už jsme se znali, já mu vždycky poslal návrhy písniček, on si to poslechl a hned mi dal skvělej feedback. Je důležitý mít upřímnej feedback, takže Roman mi vždycky hned psal, co se mu nezdá a co se mu naopak líbí. Ta výměna názorů je důležitá! Na základě toho jsem napsal tři tracky a tou dobou jsem hodně chodil do Crossu na Freestyle Mondays. Tehdy při nějakém výročí mi zavolal kámoš, který potřeboval, abych za někoho zaskočil. Fungovalo to tak, že když jsi nechtěl na ten večer zaplatit vstup, tak jsi potom musel jít na stage a dát nějaký freestyle. Tenkrát tam bylo dost lidí, takže se jamovalo celý večer se zajímavýma muzikantama. Někdo přišel s nějakým nápadem, já do toho na synťák začal hrát linku, a takhle to jelo celej mejdan. Jednou jsem tam narazil na Larsona Haakenstada, což je skvělej kytarista a producent ze Seattlu. Ukázal jsem mu ty naše tracky, přičemž on mi na to řekl, že takovou hudbu nemůžu psát doma, že to prostě musí na desku. Nejdřív jsem se tomu bránil, ale Larson pořád tlačil, takže jsme se domluvili, že nám bude dělat producenta. Takže zabookoval studio v dejvickém Faustu s tím, že v září bude deadline a pak natočíme celé album ve studiu. Tak jsem celé léto cestou do práce a z práce makal na hudbě a všechny ty pecky vznikly v podstatě za chůze...




Jak dlouho vlastně celé album "Méta Mondes" by Méta Monde vznikalo?

Vznikalo vlastně od jara 2019, kdy jsme vymýšleli ty tracky, v září se pak nahrávalo ve studiu, přičemž jsem k tomu přizval několik muzikantů, co jsem znal z různých jamů. Tehdy jsme ještě dodělávali texty. Ty má pod palcem hlavně Roman, který je hlavní textař kapely a dělá art design celého projektu. Takže v konečné fázi deska vznikala rok, což vyvrcholilo na jaře 2020 vydáním singlu "Dying". Je to docela vtipný, že song s takovým názvem vyšel zrovna během korony, ale nebylo to tak vůbec plánovaný...

Album vyšlo i na krásném bílém vinylu, přičemž má i skvělý obal. Ten rovněž navrhoval Roman?

Přesně tak a tvořil to na stejném principu, jako já dělal hudbu. Přišel s nápadem, já mu hned nato poslal feedback, nebo jsme to řešili jen tak u piva a myslím, že tou grafikou skvěle vystihl celkový koncept té desky. Celé to dává smysl, každá píseň je v podstatě jiný svět, protože "monde" právě znamená ve francouzštině svět. V každé písničce se něco děje jinak, každá je něčím zvláštní.

Meta Monde
A to se mi právě líbí! Málokterá popová deska v dnešní době překvapí i na opakovaný poslech a tím, že vy jste k tomu přistupovali "experimentálně", tak to funguje. Zrovna dneska jsem ji znovu poslouchal a musím říct, že mě bavila stejně, jako když jsem ji slyšel poprvé.

To jsem rád, že to takhle vnímáš, protože ta deska je celá psaná jako experiment... U každého songu jsem zkoušel jiné pluginy, nebo reálné synťáky. Díky tomu to zní všechno jinak, protože žádný synth nehraje stejně. A od toho se to všechno odvíjí. Chtěl jsem, aby ty písničky měly i jiné beaty, takže jsem tomu také věnoval dost času. Hodně jsem experimentoval i se samotným zpěvěm, protože do té doby jsem vždycky dělal pouze takové back vokály k synťákům, takže i ke zpěvu jsem
přistupoval tak, jako kdyby to byl další hudební nástroj. Celé to byl čistý experiment takřka po všech směrech.

Desku jste vydali během první vlny korony, takže nebyla možnost koncertovat. Nedávno jste odehráli první koncert v karlínském Přístavu 18600, což bylo hodně příjemný... Na co dalšího se můžeme během léta těšit?

Rozhodně bych vypíchl Stalin tady na Letný, kde jako Méta Monde zahrajeme na showcase Radia Wave. Dále v srpnu budeme na moc příjemným festivalu Ruinfest na hradě Rabí na Šumavě. Původně byla v plánu tour k vydání alba, což vzhledem k situaci padlo, ale částečně to přesuneme teď u příležitosti nového videoklipu, který je v přípravách. Takže uděláme koncerty v Sušici, tady v Praze v Café v Lese, v Plzni a na dalších místech, což už bude spíš klubovější záležitost na podzim.

Nedávno jsi vydal i singl "Values" pod svým solo projektem jménem Bariel. Budeme tě moci někde slyšet i takto a co chystáš za novinky?

Určitě, ale u tohoto projektu je to o dost více o elektronice, což je znát i na struktuře těch písniček. Pracoval jsem teď na tracku pro kolekci oblečení ADEMI, což dělá moje kamarádka, která se s tím účastnila Fashion Weeku. To pro mě byla naprosto výjimečná věc a skvělá příležitost, protože to pro mě všechno byla naprostá novinka dělat hudbu pro módní přehlídku. V nejbližší době to vyjde jako singl. Také chystám menší EPčko, které bych rád vydal taky tenhle rok. Zatím k tomu nebudu víc prozrazovat, ale v jednání jsou i nějaké spolupráce a mělo by se jednat o čtyři až pět tracků.

A žánrově se to EP bude pohybovat spíše v tanečnějším duchu, nebo bude naopak klidnější?

Něco by mělo být atmosferičtější, něco zase víc techno, takže bych řekl, že to bude hodně náladové... Když bych to měl k něčemu přirovnat, tak něco bude například v duchu tvorby Kiasmos a něco víc lámané jako třeba Bicep. Bude tam i spousta vlastních samplů, protože teď doma chodím po bytě a nahrávám si třeba různé zvuky skleniček, takže i to tam chci zakomponovat. A u některých tracků určitě bude i zpěv.

Bariel
To zní skvěle a na EPčko se budeme těšit! Teď něco pro hardware nadšence... Hudbu tvoříš ve svém domácím studiu, kde máš spoustu synťáků a dalších mašinek. Jaké nástroje nejčastěji používáš?

Můj number one synth, se kterým jsem se okamžitě sžil, je Moog Subsequent 37. Je to převážně bass synth, ale dá se s ním vykouzlit opravdu obrovská škála zajímavých zvuků. Aktuálně používám nejvíc OP-Z od teenage engineeringu, Microfreak od Arturie a momentálně nový string synth Streichfett od firmy Waldorf. Jinak na klávesové, pianové zvuky doporučuju jednoznačně značku Nord, od které jsem si kupoval Nord Electro už před více než deseti lety a stále na něj nedám dopustit.

Když se ještě vrátíme k Méta Monde, tak letos jste vyhráli Startér Radia Wave a budete díky tomu natáčet videoklip. Bude to k pecce "Dying", se kterou jste ve Startéru bodovali, nebo půjde o úplně novou věc?

Taky jsem si původně myslel, že ten klip natočíme k nějaké už vydané písničce, ale takhle to úplně nefunguje. Ta soutěž je postavená na tom, že oni chtějí ukázat, jak se po té výhře budeš jako interpret dál posouvat, což chceme ostatně i my jako Méta Monde. Chceme se posunout dál v té produkci, takže musíme napsat nový singl, k němuž bude i nový videoklip. Rádi bychom si udrželi ten podobný styl a přitom se dostali k nějakému modernějšímu zvuku, a i když máme rádi osmdesátky a retro, tak se prostě chceme posunout do té moderny. Vycházet to bude letos v září a ten samotný singl už je téměř hotový. Náš kamarád Kuba Kajfosz, mimo jiné i moderátor Startéru, nám dělá producenta, takže to pak půjdeme nahrávat do studia a rozhodně se je na co těšit!

Meta Monde

A když za Méta Monde vezmeme vzdálenější budoucnost, tak jaké máte plány se jako kapela dál posouvat?

Vzhledem k tomu, že naše první deska během karantény poněkud zapadla, což se díky Startéru trochu změnilo, tak se budeme snažit jít cestou vydávání singlů než dělat dva roky na dalším albu. Když vydáváš každé tři měsíce singl, tak stále žiješ a je o tobě širší povědomí, než když děláš dva roky desku. Pokud to situace dovolí, tak chceme koncertovat všude možně a hrát co nejvíc.

Ty jsi mimo jiné i součástí Yoga Kolektiv... Co v souvislosti s tímto uskupením od tebe můžeme očekávat a přiblížil bys nám ho pro lidi, kteří jej třeba neznají?

Jedná se o iniciativu mého kamaráda Davida Třebického, který říkal, že je potřeba založit kolektiv DJů / producentů a začít dělat vlastní párty, kde budeme všichni hrát sety na zajímavých místech. Před koronou jsme udělali větší akce v Modřanech u cukrovaru, kde jsem si už tehdy hrál s myšlenkou, že k DJ setu přidám i hraní na synťák. Takovou hybridní live show... Letos už se chci kompletně zaměřit na vlastní živák, takže propojuju všechny synťáky, do toho chci zapojit nějaké vlastní beaty a udělat si svůj vlastní live act se vším všudy. Během korony jsme se jako Yoga Kolektiv zapojovali do různých streamů a teď hledáme nějaké zajímavé lokace na velkou párty, kterou bychom rádi udělali začátkem podzimu.

Super, rozhodně se vyplatí sledovat novinky a pak na mejdan vyrazit. Blížíme se ke konci našeho rozhovoru... Máš nějaký vzkaz na závěr pro fanoušky?

Důležitý je poslouchat hudbu a rozhodně poslouchejte i všechny možné podcasty! Je to inspirativní a zvlášť, když je to na téma, které vás zajímá, tak to nikdy není ztracený čas. A sledujte weby, jako je právě Techno.cz, kde získáte informace o zajímavé hudbě i víc do hloubky. Vyplatí se to!

Děkuji za rozhovor a ať se ti daří!

Taky děkuju a nápodobně!


Ptal se Pavel Aeling v červnu 2021.

foto: Vojtěch Tesárek, Monika Hánová, archiv

Debutovou desku kapely Méta Monde si můžete poslechnout na Spotify.

Sledujte také:

Méta Monde
Yoga Kolektiv
Bariel SoundCloud
Bariel Instagram
Méta Monde Instagram
Méta Monde Facebook
Bariel Facebook

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016